LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | |
| Autor | Poruka |
|---|
snohvatica

Broj poruka: 49 Location: Beograd Humor: da, fala! Datum upisa: 02.10.2009
 | Naslov: Jezicke nedoumice Uto Okt 06 2009, 22:27 | |
| Posto bi bilo zamorno prepricavati ovde sva pravila iz Gramatike, koja je, bas zato sto je gramatika, a ne zbirka pesama, dosadna, hajde da diskutujemo o cinjenicama koje nas bune ili nismo sigurni. Bolje ovako, u hodu.
Ja bih skrenula paznju na nekoliko stvari u vezi sa kojima ljudi cesto grese: *Kaze se U VEZI SA (TIM), a ne: u vezi toga;
*S OBZIROM NA TO je pravilno, a ne: obzirom na to;
* samo cetiri glagola pisu se spojeno sa rechcom ne: NECU, NEMAM, NEMOJ, NISAM. Svi ostali se pisu odvojeno od nje: ne mogu, ne dam, ne znam...
*TREBALO BI DA (UCIM, na primer...). TREBALO BI DA PODJEMO. Pogresno je reci: trebam/ trebas/ trebamo da...
I tako dalje.... 'aj'te, pomoz'te...! |
|  | | Masada Administrator

Broj poruka: 11871 Godina: 50 Location: Zemun Humor: Pa ne baš Datum upisa: 05.10.2007
 | Naslov: Re: Jezicke nedoumice Uto Okt 06 2009, 22:30 | |
| Strana imena. Sara, dal se vodi pod naše illi strano ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
|
|  | | besherat

Broj poruka: 5814 Datum upisa: 18.03.2009
 | Naslov: Re: Jezicke nedoumice Uto Okt 06 2009, 22:36 | |
| Sara je starohebrejsko ime, znači- strano. |
|  | | snohvatica

| Naslov: Re: Jezicke nedoumice Uto Okt 06 2009, 22:38 | |
| Ja bih rekla da je strano, posto se spominje jos u Bibliji (Stari Zavet), a sigurna sam da Bibliju nisu pisali Srbi!!  Pise se: DA L' Izvini, jace je od mene.  |
|  | | Masada Administrator

Broj poruka: 11871 Godina: 50 Location: Zemun Humor: Pa ne baš Datum upisa: 05.10.2007
 | Naslov: Re: Jezicke nedoumice Uto Okt 06 2009, 22:42 | |
| Али одомачено, нервира ме када је у једном падежу. Сара, долази вамо. Лепше је, Саро долази овамо. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
|
|  | | snohvatica

| Naslov: Re: Jezicke nedoumice Uto Okt 06 2009, 22:47 | |
| Ako je odomaceno, i menja se po nasim padezima. I tu ima mnooogo izuzetaka i nadri pravila, ali SARO, DOLAZI 'VAMO je takodje ispravno. Glupo je kad nasi prevode neki film sa engleskog, pa kazu: DZECHE. Mora DZEK, glupo je ovako. |
|  | | BOBI-BO

Broj poruka: 3113 Godina: 36 Location: 46.01 19.57 Datum upisa: 09.10.2007
 | Naslov: Re: Jezicke nedoumice Sre Okt 07 2009, 00:29 | |
| e, aj malo o onome, da li se kaze gde ces ili kuda... ili o onome da li se kaze zadnja ili poslednja (recimo strana knjige) imam profesoricu Nemackog, koja nas je ucila inasoj gramatici, i toliko mi utuvila u glavu da se ne kaze zadnja strana...jer to gramaticki znaci da se misli na guzu  kaze se poslednja strana... a ono kuda i gde ima veze sa padezima, kuda je ako dobro znam akuzativ, znaci kretanje, a gde je dativ, dakle mirovanje. nisam sigurna ali sigurno znam da je pogresno pitati nekoga gde ces...pravilno je kuda ides. a gde se koristi za mirovanje, znaci gde si? kod kuce.... ala sam konfuzna, jel da? ____________________________________________ Nikada nije smelo da se desi da ja tebe a ti mene izgubis . . .
|
|  | | besherat

| Naslov: Re: Jezicke nedoumice Sre Okt 07 2009, 08:42 | |
| PADEŽI:
NOMINATIV: ko? šta? GENITIV: koga? čega? DATIV: kome? čemu ? AKUZATIV: koga ? šta ? VOKATIV: hej ( za dozivanje ) INSTRUMENTAL: s kim? s čim? LOKATIV: o kome? o čemu ?
Imenice se mijenjaju po padežima, vrsti, rodu i broju, a glagoli po vremenima, načinu , trajanju i rodovima.
Promjena imenice glava po padežima.
nom.Glava. gen.Glave. dat.Glavi. akuz.Glavu. vok.Glavo. instr.S glavom. lok.O glavi. |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Jezicke nedoumice Sre Okt 07 2009, 08:53 | |
| Još malo o sastavljenom pisanju riječi, jer je to najčešća nedoumica.
imenice: nečovjek,polubrat,beskućnik. zamjenice: koješta,niko, nikakav, svakakav. pridjevi: nepoznat, nemoguć, neoprezan. glagoli: neću, nemam, nemoj, izvući, istući. prilozi: gdjekad,maloprije, najednom. prijedlozi: uoči,iznad,između, ispod. veznici: iako,premda, mada. brojevi: trideset, dvadeset, četrdeset. |
|  | | snohvatica

| Naslov: Re: Jezicke nedoumice Sre Okt 07 2009, 09:08 | |
| Sto se tice prednje i zadnje strane, nama su prvo govorili da je pravilinije ovo prvo, a ne zadnje (jer zadnja strana knjige podrazumeva da postoji i prednja; a sugerise i da je zadnja strana, uopste, na svetu!), a onda su nam govorili da je pravilno i jedno i drugo.... Mada, ja bih ostala pri ovome: poslednja strana, poslednji Mohikanac. Zadnji put, zadnja rec... Provericu, bas da ne pisem sve nasumce! |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Jezicke nedoumice Čet Okt 22 2009, 22:01 | |
| JEDNAČENJE SUGLASNIKA PO ZVUČNOSTI Često na forumima viđam grešku koja mi bode oči , a to je nepravilna promjena riječi . Tako možemo vidjeti da ljudi pišu srbski front, srbski jezik. Primjer je i imenica ropstvo, nastala od riječi rob. Suglasnik " b " je zvučan, a " s " bezvučan. Kada se dva suglasnika, različita po zvučnosti, nađu jedan pored drugog, zvučni suglasnik " b " prelazi u bezvučni " p ", tako da imamo : ROB - ROPSTVO SRBIN - SRPSTVO, SRPSKI. |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Jezicke nedoumice Čet Okt 22 2009, 22:16 | |
| GUBLJENJE SUGLASNIKA
Suglasnik " t " se gubi ispred suglasnika " c ", jer se već nalazi u njemu, tj. glas " c " je nastao od " t " i " s ". Primjer :
PODATAK - PODACI METAK - MECI OSTATAK - OSTACI
I suglasnik " d " se gubi ispred " c ". Primjer:
SUDAC - SUCI PREDAK - PRECI. |
|  | | džoni azra

Broj poruka: 1563 Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: Jezicke nedoumice Ned Jan 17 2010, 10:52 | |
| Veoma korisna tema..Ajte pišite još malo,nebili ova naša đšeca naučila ponešto ...A i mi bogami.. |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Jezicke nedoumice Ned Jan 17 2010, 17:16 | |
| Imaš i ti Džoni da učiš druže. Najgore greške pravite svi forumaši pisanjem dali i nemože zajedno. Piše se DA LI I NE MOŽE, NE TREBA, NE MOGU, NE BI LI . Svi griješe sem Masade i mene, jer je to prvo što mi upadne u oči kad vidim pisanje bilo kojeg člana.  |
|  | | džoni azra

Broj poruka: 1563 Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: Jezicke nedoumice Ned Jan 17 2010, 18:33 | |
| Pa zato ja kažem nek pišu ..prije svega da mi naučimo pravopis našeg jezika,jer ga mnmogi neznaju ...Drugo ...Ni ovi velikani kao ja,neznaju pravopis..I Ja bih volio da naučim pravopis našeg jazika...Bez obzira na sve moje misli koje ja ovdje napišem..Mene nije sramota da kažem da neznam pravopis.,.. |
|  | | |
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| | Ko je trenutno na forumu | Imamo 14 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 14 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 92 dana Sre Mar 03 2010, 21:28
|
| Flag counter |  |
|
|