LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | |
| Autor | Poruka |
|---|
Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Paul Celan Sub Sep 05 2009, 12:55 | |
| PREBROJ BADEME
Prebroj bademe,
prebroj što beše gorko i što te je držalo budnu,
pribroj tome i mene:
Tražio sam tvoje oko kad si ga otvorila
i kad te niko nije pogledao,
preo sam onu potajnu nit
niz koju je rosa što si je mislila
klizila ka krčazima
čuvanim izrekom koja ne nađe
ni do čijeg srca put.
Onde si tek sasvim stupila u ime koje ti pripada,
koračala si ka sebi pouzdanim korakom,
njihali su se slobodno čekići
u zvoniku tvoga ćutanja,
što uhvati sluhom to ti pride,
što beše mrtvo zagrli i tebe,
i tako ste utroje pošli kroz veče.
Načini me gorkim.
Pribroj me bademima. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
http://youtu.be/CWvtnm-C6cA
|
|  | | Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: Paul Celan Sub Sep 05 2009, 12:56 | |
| KORONA
Jesen mi iz ruke jede svoje lišće: mi smo prijatelji. Mi oslobadjamo vrijeme iz orahove ljuske i učimo ga hodati: vrijeme se vraća u ljusku.
U zrcalu nedjelja je, u snu je usnuli, usta govore istinito.
Moje oko silazi prema spolovilu ljubljene: gledamo se, govorimo iz tame, volimo se kao san i pamćenje, spavamo kao vino u školjkama, kao more u zraci krvi iz lune.
Mi smo ondje upleteni u prozor, oni nas gledaju s ulice: vrijeme je, nek’ se zna! Vrijeme je da se kamen najzad pusti procvjetati, da neprekidno srce kuca. Vrijeme je da nastane vrijeme.
Vrijeme je.
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Pon Sep 28 2009, 05:30 | |
| Fuga smrti Crno mleko zore pijemo ga uveče pijemo ga u podne i izjutra pijemo ga noću pijemo i pijemo kopamo grob u vazduhu tu nije tesno U kući živi čovek sa zmijama se igra piše on piše kada se smrači u Nemačku tvoja kosa od zlata Margareto to piše i izlazi pred kuću i svetlucaju zvezde zviždi svojim psima da priđu on zviždi Jevrejima da izađu hajde kopajte grob u zemlji naređuje nam a sad muziku za ples Crno mleko zore pijemo te noću pijemo te izjutra i u podne pijemo te uveče pijemo i pijemo U kući živi čovek sa zmijama se igra piše on piše kad se smrači u Nemačku tvoja kosa od zlata Margareto Tvoja kosa od pepela Sulamko kopamo grob od vazduhu tu nije tesno On viče zabodite dublje u zemlju a vi drugi pevajte i svirajte hvata se za gvožđe u opasaču vitla njime njegove oči su plave zabodite dublje ašove vi drugi dalje muziku za ples Crno mleko zore pijemo te noću pijemo te u podne i izjutra pijemo te uveče pijemo i pijemo u kući živi čovek tvoja kosa od zlata Margareto tvoja kosa od pepela Sulamko sa zmijama se igra Viče svirajte umilnije tu smrt smrt je majstor iz Nemačke on viče zagudite dublje na violinama pa ćete se vinuti u vazduh kao dim pa ćete imati grob u oblacima tamo vam neće biti tesno Crno mleko zore pijemo te noću pijemo te u podne smrt je majstor iz Nemačke pijemo te uveče i izjutra pijemo i pijemo smrt je majstor iz Nemačke njegovo oko je plavo olovnim zrnom te pogađa zanavek te pogađa u kući živi čovek tvoja kosa od zlata Margareto huška svoje pse na nas poklanja nam u vazduhu grob sa zmijama se igra i sneva smrt je majstor iz Nemačke tvoja kosa od zlata Margareto tvoja kosa od pepela Sulamko Usred šumova, kao naš početak u provaliji, u kojoj ti mi pripade, opet navijam kutijicu što svira - ti znaš: onu nevidljivu, onu nečujnu. Kako izumireš sebe u meni: još u poslednjem izlizanom čvoru daha ti se nahodiš sa krhotinama života. Gde se zaboravih u tebi, ti postade misao, nešto šumori kroz nas oboje: šeta prvo od poslednjih krila, zarasta mi krzno preko olujnih usta.
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Ned Okt 11 2009, 16:20 | |
| POVRATAK DOMU
Vejavica, sve gušća i gušća.,
golubije boje, kao juče,
vejavica, kao da i sad još spavaš.
Nadaleko naslagana belina.
Preko svega, beskonačan,
trag salinaca izgubljenoga.
Pod njim, skrovito,
ispupčuje se
ono što očima
zadaje toliki bol,
humka za humkom,
nevidljiva.
Na svakoj
Odvedeno kući svoje Danas,
Po jedno u nemo isklizlo Ja:
Drveno, kolac.
Onde: osećanje
Navejano ledenim vetrom,
Koje učvršćuje svoju golubiju,
Svoju snežnobojnu zastavu.
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Ned Okt 11 2009, 16:21 | |
| Paul Celan – pravo ime Paul Ančel (Paul Antschel) – rođen je 23. novembra 1920. godine u Černovcima, rumunskoj Bukovini. Godine 1938 upisuje studije medicine u Turu (Francuska), ali ih ubrzo napušta. Već sledeće godine se vraća u rodno mesto (koje će 1940. godine biti priključeno SSSR-u) i upisuje studije romanistike. Godine 1941. nacisti okupiraju Černovce, a njegova je porodica 1942. godine deportovana u koncentracioni logor. Od čitave porodice, samo je mladi Paul sticajem srećnih okolnosti preživeo. U oslobođene Černovce će se, nakon bekstva iz logora, vratiti 1944. godine, gde će nastaviti sa studijama romanistike. Od 1945. do 1947. godine (kada i objavljuje svoje prve pesme na rumunskom jeziku u časopisu "Agora") radi kao prevodilac u Bukureštu. Zatim se seli u Beč. Od tada pesme piše isključivo na nemačkom jeziku. Godine 1960. dobija značajnu nemačku književnu nagradu "Georg Bihner" ("Georg Büchner Preis"). U Parizu, 20. aprila 1970. godine, Paul Celan skokom u Senu oduzima sebi život. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Sub Okt 24 2009, 22:03 | |
| NIJE TO VIŠE ona težina uronjena kadšto s tobom u sat. Neka je druga.
To je uteg što zadržava prazninu koja s tobom pošla bi. Nema, kao ni ti, imena. Možda ste isto. Možda ćeš jednom tako zvati i mene.
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Pet Nov 13 2009, 22:02 | |
| BEŠE ZEMLJA U NJIMA, i oni
kopahu.
Kopahu i kopahu, tako im je dan prolazio, i noć. I nisu hvalili Boga, koji je, tako su čuli, sve ovo hteo, koji je, tako su čuli, sve ovo znao.
Kopahu i ništa više ne čuše; ne umudriše se, ne spevaše nijednu pesmu, ne smisliše nijedan jezik. Kopahu.
Tišina naiđe, i oluja naiđe, naiđoše mora sva. Ja kopam, ti kopaš, a kopa i crv, i ono što onde peva veli: Kopaju.
O, jedan, o, nijedan, o niko, o ti: Kud je vodilo, kad nikud nije vodilo? O, ti kopaš, ja kopam, i prikopavam se tebi i na prstu nam se prsten budi. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Pon Jan 11 2010, 20:08 | |
|
BANKET
Nek' noć bude prazna od boca u visokom gredovlju kušnje, nek' prag bude preoran zubima, iznenadni gnjev posijan prije jutra: niknut će nam bez sumnje još jedna visoka pjena, prije nego mlin oni su ovdje, dolaze naći kod nas suzdržljivo žito za svoj spori točak…
Pod otrovanim nebesima drugi fetusi su nesumnjivo više riđi, i san drukčije unovčen nego ovdje, gdje mi kockamo u sreću, nego ovdje gdje se razmjenjuju u tami zaborav i čudo, gdje sve vrijedi tek jedan sat potom se sa zadovoljstvom od nas popljuje, bačeno u svjetlosne kovčege u lakomu vodu prozora bukne na cesti ljudskoj, za slavu oblaka!
Od tada pokrivajte se ogrtačima i uspnite sa mnom na stolove: kako bi drukčije moglo se još spavati nego stojeći, usred kaleža? u čije još zdravlje ispijamo mi snove, ako ne za spori točak?
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Sub Maj 22 2010, 20:32 | |
| Usred šumova, kao naš početak u provaliji, u kojoj ti mi pripade, opet navijam kutijicu sto svira - ti znaš: onu nevidljivu, onu nečujnu.
Kako izumireš sebe u meni:
još u posljednjem izlizanom čvoru daha ti se nahodiš sa krhotinama zivota.
Gdje se zaboravih u tebi, ti postade misao, nešto šumori kroz nas oboje: šeta prvo od posljednjih krila, zarasta mi krzno preko olujnih usta,
ti ne stižeš do sebe
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Uto Jul 27 2010, 18:49 | |
| [b][i]Na slepilo na- govorene oči. Njihovo - “čisto proisticanje je sušta zagonetka” - njihovo sećanje na zaplivale Helderlinove kule, oko kojih lepršaju labudovi.
Posete utopljenih stolara pri ovim rečima koje se gnjuraju:
Kad bi došao, kad bi došao čovek, kad bi došao čovek na svet, danas, sa svetlom bradom partijarha: on bi, progovorivši o ovom dobu, on bi mogao samo tepati i tepati, beskraj-, beskraj- nono. [/i][/b] ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Pet Jul 30 2010, 21:08 | |
| [b]TENEBRAE
Blizu smo, Gospode, blizu i uhvatljivi.
Zgrabljeni već, Gospode, ukandženi jedni u druge, kao da je telo svakog od nas tvoje telo, Gospode.
Moli se, Gospode, moli se nama, blizu smo.
Pognuti od vetra išli smo, išli onamo da se pridignemo uvali i gorskome oku.
Na pojilo smo išli, Gospode.
Bila je to krv, bilo je što si ti prolio, Gospode.
Presijavala se.
Bacila nam je tvoj lik u oči, Gospode. Oči i usta su tako otvoreni i prazni, Gospode. Pili smo, Gospode. Krv i lik što beše u krvi, Gospode.
Moli se, Gospode. Blizu smo.[/b] ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Sre Dec 01 2010, 09:58 | |
|
... ŠUMI IZVOR
Vi molitveno, vi hulno, vi molitveno oštri noževi moga ćutanja
Vi moje sa mnom o- sakaćene reči, vi moje prave.
I ti: ti, ti, ti moje dnevno istinito i istinitije oguljeno Kasnije ovih ruža :
Koliko, o koliko sveta. Koliko puteva.
Štako ti, krilo. Mi ..
Mi ćemo pevati dečju pesmu, onu, čuješ li, onu za lju, onu za de, onu za ljude, da onu za grmlje i za dva oka, spremna tamo kao suza do suze. Nema više te ponekad s tobom u čas spuštene teže. To je neka druga.
To je teg što drži prazninu, koja bi otišla s tobom. Kao i ti, nema imena. Možda ste isti. Možda ćeš jednom i ti mene nazvati tako.
Crnozemljo, crna zemljo, časa majko očaj:
Nešto iz ruke njegove rane za tebe ro- đeno zatvara tvoje čaške.
Dvodom, Večni, ti si, nenastanjiv. Zato gradimo i gradimo. Zato ona stoji, ta žalosna postelja, - na kiši, tu ona stoji.
Dođi, voljena. Da ležimo ovde, to je međuzid : Ona onda ima dovoljno sebe, dvaput.
Pusti je, neka se ima cela, kao polovina i opet polovina. Mi, mi smo postelja kiše, ona neka dođe i položi nas suve.
.................................................
Neće doći, neće nas položiti suve.
Svetli kamenovi idu kroz vazduh, svetlo- beli, svetlo- nosci.
Ne žele da se spuste, da padnu, da pogode. Uzdižu se, kao neznatne divlje ruže, tako se otvaraju, lebde ka tebi, tebi moja tiha, moja istinita :
vidim te, bereš ih mojim novim, mojim sveopštim rukama, stavljaš ih u drugo svetlo, koje niko ne treba da oplače niti da imenuje.
Drvo bačeno, na putevima daha, tako leti krilo- moćno, istinito. Na zvezdanim stazama, odlomcima svetovaljubljeno, zrnevljem vremena ranjeno, prašinom vremena, o- sirotelos vama, kamičci, o- patuljeni, prisiljeni, u- ništeni, prebačeni i odbačeni, sami sebi rima,- tako doleće, tako se vraća i dolazi kući, za otkucaj srca, za hiljadu leta da odahne kao jedina kazaljka u krugu, ta jedna duša, što svoju dušu opisa, što jednu dušu označava brojem.
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Čet Dec 02 2010, 20:41 | |
| SLAVA PEPELA iza tvojih ruku sklopljenih-potresenih na tro-putovima. Jednom pontski: ovdje, jednostavna kapljica, na potopljenoj lopatici vesla, duboko u skamenjenu kletvu, čuje se nenadano njen šum. ( Na uspravnoj kordi daha, tada, više nego gore, između dvaju čvorova boli, dok blistava tatarska luna veraše se k nama, ja sam se srušio u tebe i u tebe.) Slavi- pepela otrag, iz vaših Tro-put ruku. Bačene kocke. od Istoka, pred vas, strahovite. Nitko ne svjedoči ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Uto Dec 07 2010, 12:07 | |
|
BRANA
Nad svom ovom tvojom tugom: nema drugog neba. ..........................................
Za jedna usta, za koja to beše hiljadna reč, izgubio - izgubio sam reč, koja mi je preostala: sestra.
Za mnogoboštvo izgubio sam reč koja me je tražila: Kaddisch.
Kroz branu sam morao, da bih vratio reč u stihiju soli - izneo je i spasao preko: Jiskor.
Nemi jesenji mirisi. Taj zvezdani cvet, neotkinut, minu između zavičaja i bezdna kroz tvoje pamćenje.
Jedna tuđa izgubljenost beše kao prilika nasuprot, skoro da si žvela.
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Paul Celan Ned Jan 23 2011, 21:41 | |
| Ležasmo već duboko u makiji, kad si konačno dopuzala. No nismo mogli ipak posumračiti do tebe: vladala je prisila svjetla.
(iz zbirke Prisila svetlosti) ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | |
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| | Ko je trenutno na forumu | Imamo 21 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 21 Gosta :: 1 Provajder
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 92 dana Sre Mar 03 2010, 21:28
|
| Flag counter |  |
|
|