LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | |
| Autor | Poruka |
|---|
Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Ana Ahmatova Pon Jul 20 2009, 19:40 | |
| AHMATOVA, Ana,pravo ime Ana Andrejevna Gorenko, rus. pesnikinja; r. 1889, u. 1966. U književnosti pre Revolucije nosilac akmeizma. Izrazito lirski talent. Poezija osnovana na jedinstvu naivnosti i iskusnosti, čuvstvenosti, snažnih osećaja i patetike u suzdržanim i konciznim oblicima. Procvat njene lirike pada u vreme Revolucije, a posle nastaje zastoj sve do njezina novog uspona, pedesetih godina. Zbirke pesama: Večer; Belo jato; Trputac; Anno Domini MCMXXI; Iva; Poema bez heroja (1940-62). ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
http://youtu.be/CWvtnm-C6cA
|
|  | | Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova Pon Jul 20 2009, 19:40 | |
| DOBRO JE OVDJE
Dobro je ovdje: njihanje i šum Jutra nas grle rukama studenim U bijelom plamenu povija se grm Ruža blještavih, ali ledenih Na paradnim, svečanim snjegovima trag skija klizi kao sjećanje moje - Nekad, u davnim vremenima Prošli smo tim putem nas dvoje ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Pon Jul 20 2009, 19:41 | |
| LJUBOMORAN,NEMIRAN...
Ljubomoran, nemiran, ali ne od onih grubih Volio me je kao svoje kosti Ali moju bijelu pticu ubi Da ne pjeva o prošlosti O zalasku ude u moju sobicu: ''Voli me, smij se, piši stihove!'' A ja zakopah veselu pticu Iza starog bunara, pokraj jove Obećala sam da neću plakati Ali srce pretvorih u stijenu I, čini mi se da su moji sati Ispunjeni jpesmom ptice ubijene. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Ned Jul 26 2009, 20:07 | |
| "]Novogodišnja balada
Mesec kroz oblake što se roje
baci u sobu svoj mukli pogled
Šest pribira na stolu stoje
I samo jedan prazan, proklet
To moj muž, i ja, i prijatelji
Dočekujemo Novu godinu
Zašto su mi prsti krvavi i crveni
I zašto osećam otrov u vinu?
Domaćin, podigav punu čašu -
Bio je važan i tvrd ko zid:
''Pijem za zemlju rođenu našu
U kojoj ležimo svi!''
A moj drug pogleda u mene
I, setivši se nečega živo
Uzviknu: ''A ja - za pesme njene
U kojima svi živimo!''
A treći, ne znajući ništa od toga
Ni koga nema, ni ko ode
Uz istu misao uhvati mi pogled
I prošapta: ''Moramo i za onoga
Koji bi, da je živ, bio ovde! ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Pon Avg 24 2009, 19:54 | |
| Poslednja zdravica
Pijem za ugašeno ognjište moje Za moj život pun žala Za samovanje u dvoje Za tebe pijem ja - Za laž usana što izdaše Za mrtvi pogled zena Za to što je svet strašan Zato što spasa nema
1934.
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Ptica

Broj poruka: 584 Datum upisa: 17.04.2008
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova Uto Avg 25 2009, 08:41 | |
| Mjesto mudrosti iskustvo
Mjesto mudrosti iskustvo. Ta hrana u bezukusnom stanju. Mladost je bila k'o molitva nedjeljnog dana, i zar da ne mislim na nju? Koliko sam pustih putova prošla s tim što mi ne bješe mio. Koliko se molila u crkvi za onog što je u me zaljubljen bio. Sad sam zaboravljiva kao nitko na svijetu. Tiho prolaze sati. Nepoljubljene usne, nenasmijane oči tko će mi više dati!
Ana Ahmatova ____________________________________________ Na nebu toliko ptica, a život samo jedan !
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Pet Sep 04 2009, 22:01 | |
| VEČERNJI SATI Večernji sati nad stolom minu Neopozivo - bijela stranica Mimoza miriše na Nicu i na vrućinu Kroz mjesečinu leti ogromna ptica Čvrsto sam kosu noćas splela Kao da će mi trebati kosa Kroz prozor, bez tuge, dugo gledam Na more puno talasa ko otkosa Koliko snage imaju oni Što čak ni književnost ne mole! Ne podižu se kapci umorni Čak ni kad čujem da me zove.
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Ned Sep 27 2009, 20:15 | |
| NE GLEDAJ TAKO
Ne gledaj tako, u ljutnji ne mrsti se Ja sam tvoja ljubljena, ja sam tvoja Niti pastirka, niti kraljica, Cak ni monahinja-bogomoljka U ovoj sivoj sam haljini od tralja U cipelama izlizanih potpetica? Ali, kao i prije, dajem vruc zagrljaj I strah nosim u velikim zjenicama Pismo moje ne paraj, mili Ne placi zbog lazi istinske I dobro ga, na samo dno, skrij Na dno svoje torbe sirotinjske.
Ana Ahmatova
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Uto Okt 06 2009, 20:26 | |
| Kraj samoga mora
1.
Reckaju drage obale nisku, Sva jedra pobegla u more, A ja sam sušila slanu kosu Vrstu daleko od kopna, na steni. Plivahu k meni zelene ribe, Sletao mi je i beli galeb, A ja sam bila drska, ljuta, vesela I nisam znala da je to sreća. Haljinu žutu peskom zatrpavah, Da je ne oduva vetar, odnese skitnica, I otplivavah daleko u more, Ležeć' u valima tamnim, toplim. A kad se vraćah, svetionik s istoka Već je treperio svojim sjajem, I monah s kapije Hersonesa pitao bi: ''Što ti lutaš noću?''
Susedi znahu - imam njuh za vodu, I, kad bi kopali novi bunar, Pozivahu me da kažem gde će, Da ljudi ne bi uzalud radili. Ja skupljah francuske metke stare K'o što se gljive i jagode beru, ili donosih kući u skutu Parčad od bombi, zarđalu, tešku. I u ljutini govorih sestri: ''Ja ću, kad postanem carica, Da sagradim šest jakih oklopnjača, I još šest torpednih čamaca, Da brane drage sve do Fiolenta''. Uveče, molih se pored kreveta Pred tamnom ikonom na zidu Da gradni oblak ne smlati trešnje, Da mreže izvlače krupnu ribu, A i da haljinu onu žutu Skitnica lukav ne primeti.
Družih se s ribarima često, Ispod izvrnutog starog čamca Za vreme pljuskova s njima sedeh, Slušah o moru, sve pomno pratih, Potajno verujuć' svakoj reči. I oni su na mene svikli. Ako me nema u pristaništu, Starešina bi po mene slao Devojku: ''Vratili su se naši! I sad ćemo pržiti ribu.''
Bio je visok sivook dečak, Pola godine od mene mlađi, On mi je doneo bele ruže. Upitao me je kratko: ''Smem li Da sedim s tobom na onoj steni?'' Ja se nasmejah: ''Šta će mi ruže? Pune su trnja, bodu!'' - ''Pa šta ću - On će tad meni - sad ja da radim, Kad se u tebe zaljubih tako.'' Mene to povredi: ''Čuj gluperdo! - Upitah ga. - Šta si ti, princ možda?'' Bio je samo sivooki dečak, Pola godine od mene mlađi. ''Hteo bih da se tobom oženim, - Reče on - brzo ću da odrastem, Pa ću sa tobom na sever poći...'' Zaplakao je visoki dečak Zato što nisam ni ruže htela, A ni da s njim na sever krenem.
Ja sam ga tešila, dosta slabo: ''Pomisli sam, biću carica, Zašto bih imala takvog muža?'' - ''E ja ću onda da budem monah, I to kod vas - u Hersonesu.'' - ''Ne, ne treba, bolje: jer monasi Neprekidno samo umiru. Kad god im dođeš - neka sahrana, A oni ostali ne plaču.''
I ode dečak, bez pozdrava, Odnese sobom prelepe ruže. Ja sam ga pustila da ode, Ne pozvav: ''Ostani malo sa mnom.'' A tajni bol zbog rastanka je Zacvilio k'o labud beli Nad plavom stepom pod pelinom, Nad pustim gradom, nad Korsunjom. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Sub Okt 24 2009, 22:11 | |
| LUNA U ZENITU
Taškent 1942.-1944.
1.
Usnut rastužena, ustat zaljubljena, ljepotu vidjet u maku. nekakva je sila danas ulazila u tvoje svetište, mraku! S mangalom dvorak, tvoj dim je gorak i jablan ti je visok... Šeherezada iz vrta sada ide... Takav je Istok!
2.
S groznih trgova u Lenjingradu. ili s blaženih Letinih polja, jesi li ti poslao zahladu, okitio jablanom ogradu, i azijskih luči milijardu razlio iznad mojih bolja?
3.
Kad bi mi se opet vratilo: ta užarena noć i mučenje (kao Azije u snu bunilo),
Halimino slavujsko pjevanje, i biblijskih narcisa cvjetanje, i nevidljivo blagoslivljanje kao vjetrić bi zemljom šumilo.
4.
I u sjećanju, dnu kovčega išarana: sveznajućih usta sijeda smješkanja, plemeniti nabor nadgrobnog turbana i carski patuljak - bokor mogranja.
5.
Treće proljeće čekam daleko od Lenjingrada. Treće? I ono, čini mi se, bit će posljednje. Al' nikad neću zaboraviti do časa smrti, kako zvuk vode bje utješan u sjeni granja. Breskva procvala, a dim ljubica sve mirisniji. Tko smije reći da sam ovdje ja u tuđini?!
6.
Sedamsto ne bjeh tu godina ovdje, a sve je kao prije... Ista se božja milost lije s tih neporecivih visina.
Sve istih zvijezda kor će sjati, sve isto nebo svoda crna, i vjetar isto nosi zrna, i istu pjesmu pjeva mati.
Moj azijski je dom još trajan, potrebe nema strahovati... Još ću doći. Ogrado, cvati, neka je prepun bazen sjajan.
7. Pojava lune A. K.
Od sedefa i ahata, od zadimljenoga stakla, ukoso lebdjeti nagnata, tako je čudnom postala - kao da "Mjesečeva sonata" ispred nas je na put stala.
8.
Kao u trpezariji - klupe, sto, prozor s ogromnom srebrnastom lunom. Kavu pijemo i crno vino, muzikom smo zaneseni... Svejedno... I procvala je grančica nad zidom. I u tome je bilo oštre slasti, neponovljiva neka slatkoća. Besmrtnih ruža, i suhoga grožđa domovina nam utočište dala. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Pet Nov 06 2009, 20:01 | |
| Natpis Na Knjizi "Trska"
M. Lozinskom
Skoro od sjeni prekoletne u chasu smaka svjetova, primite darove proljetne zauzvrat boljih josh darova da se ta, iznad svih vremena neslomljiva i odana, sloboda dushe uzvishena, a prijateljstvom uvijek zvana, osmjehne meni isto rada k'o prije trideset ljeta.... I Ljetnoga parka ograda i Lenjingrad pun snjezznog smeta. iskrsnu kao sred te knjige u magijskih zrcala tmushi, i ponad lete što nosi brige uskrsnula da trska shushti. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Ned Nov 15 2009, 20:29 | |
| U kući tajac naglo nasta...
U kući tajac naglo nasta, Ocvao je zadnji mak, Umrtvi me dugi dremež Pa susrećem rani mrak.
Tihi vetar, crno veče, Zasuni su zatvoreni. Gde je radost, brigo, gde si, Ti ženiče, zaljubljeni?
Ne nađe se tajni prsten, U čekanju minu dani, Zarobljena moja pesma U grudima se sahrani.
...
Сразу стало тих...
Сразу стало тихо в доме, Облетел последний мак, Замерла я в долгой дреме И встречаю ранний мрак.
Плотно заперты ворота, Вечер черен, ветер тих. Где веселье, где забота, Где ты, ласковый жених?
Не нашелся тайный перстень, Прождала я много дней, Нежной пленницею песня Умерла в груди моей. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Sub Dec 05 2009, 16:20 | |
| Cinque 1. Kao na oblaku da stojim ja prisjecam se rijechi tvojih. Od mojih rijechi tebi je nocu, ne danju, svjetlije. Otrgnuti od zemlje, vishi, tako smo, kao zvijezde, ishli. Ni ochaja, a niti stida, ni sada, a ni tada, nikada. Ali te zzivog, i na javi dozivam, chujesh, da se javish. Ta vrata koja otvori ti ja nemam snage zalupiti. 2. Zvuci u etru trunu u letu i zora se chini tamom. U vjechnom zanijemjelom svijetu dva glasa: tvoj i moj, samo. I prije vjetra s Ladoge tajne, skoro kroz odjek zvona spor, u duge unakrsne sjajne pretvoren nocni razgovor. 3. Ja nisam bila zaljubljena da sazzaljenje prosim, vec idem, kap tvog zzaljenja, u tijelu, kao sunce, nosim. Eto zashto je zora svuda. Ja idem tvoreci chuda. Eto zashto! 4. Slaviti necu, znash i sam, susreta nasheg dan chemerni. Shto da za uspomenu dam? Moju sjenu? A shto cesh od sjeni? A spaljene drame posveta od koje pepela nemam, shto cesh od strashnoga portreta shto napusti odjednom ram. Ili hocesh najnechujnije zvon od brezovine u peci, il' to shto nitko uspio nije o tudjoj mi ljubavi reci. 5. Ne odisasmo snenim makovima, tko znade kojom krivnjom zgodjeni, pod kakvim smo zvjezdanim znakovima na nesrecu sebi rodjeni? Zar paklenu nam kashu namijenila sijechanjska tama da nas ponudi? Zar sjaj nevidjenoga rumenila do svitanja da nas zaludi? __________________
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Ned Dec 13 2009, 17:21 | |
| POD TANKI VEO
Pod tanki veo ruke sam skrila...... "Zašto si danas tako blijeda?".... ---Zato što sam mu dušu nalila gorkog bola i leda.
Kako da zaboravim? Izašao je pognut i bolno iskrivljenih usta, a ja sam, ne držec se ograde stuba, za njim trcala pusta.
"Pa to je šala!" - kriknuh kao bez duše - "Vrati se. Umrijet cu bez tebe," A on mi rece mirno i trpko: "Puše, cuvaj se da ne nazebeš."
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova Ned Jan 10 2010, 21:39 | |
| Mili, Ne Guzzvaj Mi Pismo Svako
Mili, ne guzzvaj mi pismo svako, prochitaj ga do zadnje rijechi. Dojadilo mi biti neznankom, strankinjom koja put ti prijechi.
Ne gledaj me gnjevnog lica, ja sam voljena, ona tvoja, nisam kraljevna, ni pastirica, a ni monahinja nisam ja,
vec ona sam u sivoj halji, na tim petama lomnim... Ali su uvijek vruci zagrljaji i strah u ochima ogromnim.
Mili, ne guzzvaj mi pismo svako. Ne plachi o zavjetnoj lazzi. U svojoj jadnoj torbi lako na samo dno ih polazzi. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | |
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| | Ko je trenutno na forumu | Imamo 28 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 28 Gosta :: 1 Provajder
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 92 dana Sre Mar 03 2010, 21:28
|
| Flag counter |  |
|
|