|
|
| Autor | Poruka |
|---|
Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Matija Beckovic Pet Jun 05 2009, 20:38 | |
| KAD DODJES U BILO KOJI GRAD
Kad dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Ako taj grad slučajno bude Valjevo Gde sam i ja došao Doći ćeš putem kojim si morao doći Koji pre tebe nije postojao Nego se s tobom rodio Da ideš svojim putem I sretneš onu koju moraš sresti Na putu kojim moras ići Koja je bila tvoj život I pre nego što si je sreo I znao da postoji I ona i grad u koji si došao. * * * * * Dok dođe u tvoj zivot I tu se zauvek zaustavi Ona koja je prema tebi krenula Iz velike daljine Odnekud iz Ruskog Jerusalima Sa Kavkaza iz Pjatigorska U kome nikad nije bila I zvala se kako se zvala Recimo Vera Pavladoljska I izgledala kako je izgledala Kako više niko na svetu ne izgleda. * * * * * Biće to jedini grad U kome si oduvek bio I čim si čuo njeno ime I pre nego što si je sreo Oduvek si je znao I voleo već vekovima. Kad dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dodjes vrlo kasno u bilo koji grad Ako taj grad slučajno bude Valjevo Doći ćeš korakom koji dvostruko odjekuje Tvojim i batom još nekoga Ko s tobom putuje I glas mu ide po vetru U dan neobičan za to doba godine Da ni sam nećeš biti siguran Ni koji je to grad Ni koji su tvoji koraci Samo ćeš poznati onaj glas Koji ne ide po vetru Nego se javlja u tebi * * * * * Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Svet će postati uspomena na nju I neće biti ni jednog mesta na zemlji Gde te neće sačekivati Ni ogledala u kojem je nećeš videti Ni plave kose koja nije njena Ni oblaka bez njenog svilenog osmeha Zapamtio je prostor Gora i voda Onakvu kakvu si je prvi put video U bilo kojem gradu * * * * * I ništa ne bi bilo kao što jeste Da je moglo biti kao što nije Jer postoji samo jedan grad I samo jedan dolazak I samo jedan susret I svaki je prvi i jedini I nikad pre ni posle nije se dogodio I svi gradovi su jedan Delovi jednog jedinoga grada Grada nad gradovima Grada koji si ti Prema kome svi idu * * * * * I čim si je video Oduvek si je voleo I unapred oplakivao rastanak Koji se zbio Pre nego što si je sreo Jer postoji samo jedan grad I samo jedna žena I jedan jedini dan I jedna pesma nad pesmama I jedna jedina reč I jedan grad u kome si je čuo I jedna usta koja su je rekla A po svemu kako su je izgovorila Znao si da je izgovaraju prvi put I da možeš mirno sklopiti oči Jer si već umro i već vaskrsnuo I ponovilo se ono što nikad nije bilo. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
http://youtu.be/CWvtnm-C6cA
|
|
 | |
Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: Matija Beckovic Pet Jun 05 2009, 20:38 | |
| KAD BI TI OTIŠLA IZ OVOG GRADA
Kad bi ti otišla iz ovoga grada Kome bih levu ruku prebacio preko ramena A desnom pokazivao obronke dalekih brda i rekao: "Priroda je puna mojih pogleda na svet". S kim bih zastao pred raspuklim orahom govoreći: "U ovom orahu možda raste moj sanduk Kad sam bio dete njegovo je stablo posađeno". Zbog koga bih prekinuo ove reči i rekao nešto radosno, Mada ne znam šta bih sve mogao da kažem Na osnovu cele šume i drugih elemenata! S kime bih se vraćao u grad ponosan kao u mojim pesmama. Kome bih govorio o sajdžiji koji živi u zemlji I o mom srednjem uhu koje je gusto kao šećer. S kime bih podigao glavu prema besputnim nebesima, Kome bih pokazivao kozje staze među zvezdama. Čiji bi zubi zvonili kao promrzla jabuka u pšeničnoj plevi S kime bih pomenuo: tajge, sneg na Etni, ljude po tamnicama. Bela ptica na snegu, plastu snega u vodi, Kome bih rekao kako mi se čini Da u reci Ararat ključa kamenje I ko bi me zbog toga voleo? Danas svi znaju da sam na tebe mislio kad sam rekao: "Ona kaže balkonu da ga voli I balkon se sruši u tom času". Poštari bi širom sveta raznosili jedno isto pismo Dok zver skupog krzna drema u glupoj toploti na Tibetu I bilo kakav mesec prelazi preko smetova. S kime bih dugo u noći govorio protiv svakoga I ko bi me zbog toga voleo? Kad bi ti otišla iz ovoga grada, Govorio bih uzalud: Moje reči se ne bi ni na koga odnosile. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Sub Jun 06 2009, 22:23 | |
| Volim te
Između dva uporednika dok provirujem glavu između dve žiške u slepoočnicama u pauzama kad radnici piju čađavo mleko i prašnjavi maslačak lepi se za plućna krila dok crpem med iz jezika i sipam u tvoje uši između dva daleka poređenja Volim te Brodovi se ljuljaju kao poljupci i sloj vazduha se na lepe senke cepa u mašineriji noći moje je srce slično kompresoru naklonjeno svemu što nema veze sa mnom dok pokušavam nestati u poljupcu Volim te Rudnici kamene soli u mom srcu zora lomi suđe od porcelana kad si sa mnom znam da si na drugom mestu postaću prašina ako prašinu voliš ti koja me tuđim imenom zoveš Volim te Dolazi proleće i jednu pravu damu niko ne može zamisliti bez pudlice stavi mi ogrlicu oko vrata i vodi me ja ne znam put-krijem se u tvojoj senci ja sam tvoja senka i noć je moje carstvo svet me izgubi ali ti me dobi Volim te Što vide slepi ne vide zaljubljeni pokvareni anđele o sneže u avgustu moje ruke su ostale oko tebe kao obruč ljubomorna na vazdušni pritisak i vodu ljubavnu vodu koja gori dok se kupaš odavno već svojim očima ne verujem Volim te
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Sub Jun 06 2009, 22:23 | |
| Kada sam je prvi put video
Radnici koji nikada nisu videli more Kad je sretnu misle da je dan lepsi no inace Ta zena taj gigant ta drzava u drzavi Kad sam je prvi put video rekao sam: "Eto kako treba da izgleda prestonica jedne zemlje Koja ostaje bez svetla kad ona sklopi oci." Jedina nevina zena koja radja decu Ta djevuska visoka kao podzemna zeleznica I lepa kao da uopste ne postoji. Njenu sobu su razneli mirisi. Ona se sminkala i cesljala I to je sve sto je uradila za poeziju. Zakleo sam se da cu precutati njenu proslost Jer ja sam rodjen sa mnogo vise prljavstina No sto ih je ona imala u zivotu. Vec nema u srpskom jeziku reci na koje se mogu osloniti Sa kojim bih poredio njene oci i onda mirno spavao Ima jedna zemlja velika kao njena trepavica Ta neosvojiva Rusija koju je ipak lakse osvojiti. Od njenog poljupca koji mi je poslala telefonom Zapalilo mi se uvo na posti jednoga drugoga grada To famozno to zeleno to gorko uvo Koje je dugo stajalo kao antena na jednoj radio-stanici. Otkidao sam ga i duboko u zemlju zakopavao Ali nije prestao da me poziva na telefon Svojom telepatskom azbukom svojim visecim mostovima.
Na mome srcu kao na gramofonskoj ploci Snimila je sve sto je rekla u zivotu Njene korake,njen smeh i njen kasalj Njena duga saputanja sa ljudima koje ne poznajem. Gradove u kojima zivomo vezuju nasa pisma. Ja ne znam za drugo nebo sem njenog kisobrana. Kad me ona voli ne znam od cega zivim Ne jedem,zaboravljam da disem i vrlo cesto umirem. Visoko u nebu se setim da ne umem leteti Prodjem glavom kroz zid i vidim da sam pogresio Tad zviznem nogom mesec iznad grada I trceci obilazim mesto gde cemo imati sastanak za nekoliko dana.
Njen najgori djak gutac ljubavnog plamena sa injem u usima. Tumacim svojoj krvi njeno pretesko gradivo. Pun otpadaka kao golfska struja. Silazim niz stepenice u zemlju I jedini ne znam za svoju tragediju Taj svirepi podtekst nase ljubavi. O suzo na jastuku Uspomeno na pilota koji nikada nije sleteo Izgubljen u vazduhu.
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Ned Jun 07 2009, 13:08 | |
| Kad bih znao da
Kad bih znao da bih se ponosno držao Na robijama i pred sudovima: Žario bih, palio, i sve izdržao I svemu se odupro golim udovima!
Kad bih znao da bih sto ispod stopala Sam ćušnuo i sam omču namakao: Večnosti bi se moja duša dokopala A moj dželat bi za mnom zaplakao!
Al bojim se da bih počeo da molim Da plačem, klečim i sve da izdajem, Da bih sačuvao samo život goli Na sve da pljunem, na sve da pristanem!
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Uto Jun 09 2009, 20:38 | |
| Matija Bećković
Matija Bećković – suza ili mina Put što sebe pravi ili voz bez šina
Nosi li on bombu mesto glave Davi li on reči ili njega dave
Nosi li on rupu mesto srca Ili kao davljenik u svom srcu grca
Jeli on santa leda otkinuta Ili zver sto na njoj zavija i luta
Jeli on grom u lance vezan kao stene Ili hladna vatra u grudima stene
Nosi li zamrzle munje u rukama Hoće li on biti slabić na mukama
Sme li on da stane na trg i jauče Dok svetovi u njega sav svoj bes izruče
Kao gvozdena zavesa on će da se sruši U vlastitu vatru u vlastitoj duši
Baš je njega briga bar je njemu lako Sve je oživelo čega se dotako. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Uto Jun 09 2009, 20:38 | |
| VERA PAVLADOLJSKA
Lukavica je htela da me nadlukavi
Punio se mesec u avgustu kao lokva
Ispaljivane pune duge preko jezera i glava
Na radilištima u rudnicima boksita
Ubeđivao sam nepoznate ljude
U tvoje ime
Vera Pavladoljska.
Grešile su pijane ptice u prostoru
Prepelica je kljunom gore okretala
Svest je mrcala među liticama
Gonjen tocilima, kršima i gubom
Do grla u živom blatu mislio sam
Koliko si me volela
Vera Pavladoljska.
Mrak je u mraku sjao kao životinja
Grom u lancima čamio za brdima
Molio sam za sluh fizičkih radnika
Divio se njihovom surovom apetitu
Zaklinjao jednog gluvonemog mladića
Da izgovori tvoje ime
Vera Pavladoljska.
Ceo dan u nebu izgoreo mesec
Pod lažnim imenom leči svoj pepeo
U mrcavi među dvojnicima
Dok muzika sneg u uši ubacuje
Kleo sam se u obe ruke, naročito desnu
Da te nisam voleo
Vera Pavladoljska.
Udvarao se nepoznatoj devojci
U kanjonu Tare kod Kolašina
Govorio istine na svim jezicima
Žario i palio da ih poveruje
Dok je ćutala sećao sam se
Da si mi najkrupnije laži verovala
Vera Pavladoljska.
Pevao je slavuj sa grlom grlice
Sve na svetu me na te podsećalo
Hvalio sam se da si luda za mnom
Cela plaža da ti se uzalud udvara
Kako te teram da ideš iz glave
I kako nećeš
Vera Pavladoljska.
Kulo crnog žara pod slepim očima
Zarazna zvezda sve i svašta sazdi
Dok mi se padobran nije otvarao
I kad sam u zavičajne bezdane padao
Pričali su da te zovem iz sveg glasa
Al nisam priznavao
Vera Pavladoljska.
Ronio u najdublje, bežao u gore
Da te glasno zovem da niko ne čuje
Bio sujeveran - pitao prolaznike
Kako tvoje lice zamišljaju
Čeznuo da ceo dan prolaziš kraj mene
Pa da se ne okrenem
Vera Pavladoljska.
Na ljubavnoj promaji između dve zvezde
Nevidljivi uhoda ima nešto protiv
Žeđ za rakijom je slična fantaziji
U teretnom kamionu koji juri snegu usred leta
Bile su dve usne nepismenih žena
Po ugledu na tvoje
Vera Pavladoljska.
Po nevremenu sam lovio na ruke
Med zlatnih meridijana u vodi
Opisivao oči jedne žene mesec dana
U vozovima bez reda mnoge saputnice u prolazu
Ubedio da su mi sve što imam u životu
Misleći na tebe
Vera Pavladoljska.
Pita za mene metak lutalica
Sada me pogrešno traži oko zemlje
Vučen tajnim magnetom mog čela
Napija mesec da prokaže gde sam
Zlostavlja mora, kuša vazduh i podmićuje
Ti ćeš me izdati
Vera Pavladoljska.
Traje monotona biografija sunca
Sve sijalice gore usred dana
Slovoslagači su srećni dok ovu pesmu slažu
Vazduh ne shvata da sam sebe bombarduje
Jedan od vlašića sklon je porocima
I jedni i drugi vetrovi te ogovaraju
Nekoliko država tvrdi da si njina
Ti si na svoje ime ljubomorna
Kablogrami se u dubokoj vodi kvare
Niko ne zna gde su slova tvog imena
U mrtvim i lažnim jezicima u pogrešnim naglascima
U rukopisu zvezda po nekoj samoj vodi
Ko će uhvatiti sjaj samoglasnika
Koje ptica kuka
Vera Pavladoljska.
| | |
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Sub Jun 13 2009, 21:26 | |
| LAŽNE MI PUTEVE
Lažne mi puteve pod noge poturaju.
Lažne mi reči u usta guraju.
Pun mi je život, laži pune uši.
Do grla u strašnoj laži što me guši.
Sve što je moje lažni prizvuk ima.
Sve što je moje ko da je od dima.
Laž je podržana lažnim svedocima.
I istina nigde nikog ne zanima.
Kako da izdvojim laž iz tog što dišem.
Kako da ne lažem u tome što pišem.
Kad me lažima kao pticu pune:
Ko i druge laži moja glava trune. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Pet Jun 19 2009, 06:02 | |
| Suza na pucini
Nestajem u podne kad ona gubi senku O sace od crnog mleka u usima Sva prasina neba nedostojna njenog pudera Ona mi daje otrova u poljupcu
Ta kurva to slatko djubre koje volim Ali nesmem da priznam jer ce me ostaviti O zvezdo proslavljena na racun noci O moje lice oprano suzama
Orao koji propada niz provalije u vazduhu Pre zemlje nece nista dodirnuti Duboke su sve stvari dok padaju Kao ptica koja putuje kroz kamen
Ljubi dok podlegnes srcu dok te izda Dok izucis skolu koju citiram O ruzni snovi gde se sastajem sa biljem U dvolicnosti se cuva pravo lice ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Uto Jun 23 2009, 17:20 | |
| Lelek mene
"…Ako nemas zasto umrijeti Nijesi se trebao radjati. Ako ne znas zasto si se rodio I za pravu smrt si zakasnio. Cilj ljudskog zivota je nesto Zbog cega ces zivot prezirati. Kom je zivot najvisa svetinja I sve ono zbog cega se zivi Sve to nije dostojno zivota Zbog toga se ne moras radjati.
A ko se god rodi bez razloga Bez razloga mora i mrijeti. Svak se odje s razlogom radjao Znao sta s zivotom i smrcu Jedino je to dostojno ljudi! To se dobro znalo i pamtilo S kojijem smo pozvanjem stvoreni. Nije bilo ove pucibruke Ni toliko suvisna naroda Koji ne zna ni sta ce na zemlji. Ni ko ga je ni zasto stvorio. Radjaju se i zale da umru A ne znaju ni sto su zivjeli!
Sta ce ljudi toliki na zemlji? Ideja je ljudska ponizena! Svaka vjera tako ce propasti. Svaki smisao tu ce postradati.
Velike je tajne vazda znalo Malo ljudi - i dok ih je malo Onda svaki mora biti pravi Kad su pravi - dosta ih je malo.
Sta će ovaj bozji gamiz ljudi Kao neka nova vrsta muve? Cemu sluze slijepi narodi? Skoro ce ih i zaprasivati…!" ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Ned Jul 12 2009, 19:47 | |
| Slamka
U onoj noci s petka na subotu Sudnjega casa u tvome zivotu Poslednje sto si ti od mene cula Bilo je: ''Volim te Najvise na svetu!''
Ali na cemu bi onaj sto ne ume Vise ziveti odrzao sebe Da mu usnama sto se ne dvoume Ne dodade slamku I rec: ''I ja tebe!''
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Ned Jul 12 2009, 19:50 | |
| Nikad više
Milo stvorenje koje si sad sena Mali pepeo samo uspomena A ta je sena i ta uspomena Moj jedini život i jedina žena.
Ti malo Rušče ceo svet bi dao Kad bi te još samo jednom ugledao Kako ideš kući u naručju s cvećem (A ja te s prozora gledam i ne trepćem) ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Pon Jul 20 2009, 18:17 | |
| Ti si moja, ipak
Ti si cesta slika moje zalosne ljubavi Ti si moja samoca u kojoj smo prisutni oboje Ti si moja Sinagoga ogradjena zicom Ti si moja narocito u ovo doba pogotovu sada Ti si moj razgovor koji se u pocetku odnosio na nesto drugo Ti si moj Pablo Pikaso i njegova ljubav prema nepojamnom Ti si moja igra koja pocinje kamencicima Ti si moja Sahara sa jednim cvetom pa cak i bez njega Ti si moja devojka o kojoj ti nisam govorio Ti si moj plemic koji je nekada ziveo na Kavkazu neki Vsvold Ti si mojih nekoliko godina od one noci Ti si moja zena – ponocni voz sa jednim putnikom Zelezara u kamenom dobu – tы моя русская земля Jedina zena koju menjam svakog dana I pravi smisao toliko hvaljenih sloboda Ti si moj heroj koji se postideo i ipak pocinio izdajstvo Ti si moja ljubav slavnih ljudi Ti si moja junacka ljubav kako sam vec rekao Ti si moja obecanja koja nikada nisu nista znacila Ti si moja ljubav iako sam bez nje kao sto je poznato Ti si moja, ipak Tako je bilo oduvek i uzalud sam se bunio i sramotio oboje Ti si jedna stvar koju je volela jedna zena Ti si jedna zena koliko i svaka druga Ti si moja uprkos poznatim istinama To su bedni podaci kojima raspolazem To su sva dela moje izvitoperene ljubavi To sam sve mogao lepse reći ali nema razloga Ionako samo nagadjam i pretpostavljam Ti si moja bolest bolescu izlecena Ti si moje dete ti nista ne razumes I ja doslovno moram reci da te volim.
|
|
 | |
Beskraj

| Naslov: Re: Matija Beckovic Ned Jul 26 2009, 20:21 | |
| Kosovo polje
Kradu mi pamcenje, Skracuju mi proslost, Otimaju vekove, Dzamijaju crkve, Araju azbuku, Cekicaju grobove, Izdiru temelj, Razmecu kolevku.
Kud da cergam s Visokim Decanima? Gde da predignem Pecarsiju?
Uzimaju mi ono Sto nikome nisam uzeo, Moje lavre i prestonice, Ne znam sta je moje, Ni gde mi je granica, Narod mi je u najmu i rasejanju, Pale mi tapije I zatiru postojanstvo.
Zar da opet zatrapim Svete Arhangele? Da mi pomunare ponovo Ljevisu?
Ocni zivac su mi odavno rasturili, Sad mi i beli stap otimaju, Zrtveno polje sa krvavom travom Ne smem da kazem da je moje. Ne daju mi da udjem u kucu Kazu da sam je prodao, Zemlju koju sam od neba kupio Neko im je obecao.
Ko im je obecao Taj ih je slagao, Sto im ne obeca Ono sto je njegovo? Zato jurisaju na mene udruzeni Kivni sto sam ih poznao.
1987. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|
 | |
Dragica

Broj poruka: 9 Godina: 37 Location: Novi Sad Datum upisa: 05.01.2009
 | Naslov: Re: Matija Beckovic Uto Jul 28 2009, 16:36 | |
| BODEŽ
Po čuvenoj priči Sa dalekog severa Lovci na vukove Bodež sa dve oštrice Umoče u svežu krv Balčak pobodu u led I ostave u snežnoj pustinji.
Gladan vuk Oseti krv nadaleko Pogotovu na čistom oštrom vazduhu Pod visokim mraznim zvezdama I brzo pronadje krvavu udicu.
Oblizujući krvavu sukrvicu Poreže jezičinu I svoju toplu krv Lapće s hladnog sečiva.
I ne ume da stane dok se ne skljoka Nadut od sopstvene krvi.
Kad su takvi vukovi Koji se najteže love kakvi li su tek ljudi Pa i čitavi narodi A pogotovu naš Koji se vlastite krvi Ne može nadostiti I pre će nestati Nego se osetiti Da će krvav bodež Ostati Jedini Spomenik I krst Iznad nas. |
|
 | |
|