LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | | Sergej Aleksandrovič Jesenjin | |
| |
| Autor | Poruka |
|---|
Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sre Jun 03 2009, 17:24 | |
| Sergej Aleksandrovič Jesenjin(1895-1925) Rodjen je septembra 1895. godine u selu Konstantinovu, u Rusiji. Kako je sam govorio, detinjstvo mu je proteklo: 'Kao i kod svih seoskih derana". Zaista, detinjstvo je proveo na selu, uz stari ruski sat, i blistavi samovar u "niskom domu sa plavim oknima". Za njegov dalji rad najzasluznije je skolovanje na univerzitetu gde je upoznao mnoge pesnike koji ce kasnije uticati na njega. Uvek je govorio da njegovim pesmama ne treba predgovor, jer posle citanja svaki ce citalac vec sam sve shvatiti, mada su se mnogi trudili da ga proprate kritikom. Sergej nikoga nije ostavljao ravnodusnim. Ljudi su ga ili voleli ili mrzeli. Cesto je sedeo sam i zamisljen, uz casu zestokog pica i "safo" cigaretu, pa su ga mnogi proglasavali cudakom ili cak alkoholicarem. Neki su cak i zazirali od njega jer je bio prilicno preke naravi. Neshvacen i progonjen sa mnogih strana, nemogavsi vise da se bori, i ne videvsi izlaza iz otuzne svakodnevice, Sergej Aleksandrovic Jesenjin, izvrsio je samoubistvo 28. decembra 1925. godine u hotelu "Angleterre" u Lenjingradu. Pred samoubistvo, sopstvenom je krvlju napisao jednu od svojih najlepsih pjesama, Do vidjenja druze moj. |
|  | | Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sre Jun 03 2009, 17:24 | |
| DO VIĐENJA DRUŽE
Do vidjenja druze, dovidjenja!
U zivotu ima mnogo zala
svaki korak prati nova patnja
na ovom svijetu srece nemam ja.
Do vidjenja! Tiho gasnu svijece
pred moj put u mrak i vjecni san.
citav zivot cekah malo srece
al' u noci ipak ostah sam...
Do vidjenja bez stiska, bez rijeci
cemu bol i vrelih suza zar?
Za nas nije nista novo mrijeti
ni sam zivot nije nova stvar! |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sre Jun 03 2009, 17:24 | |
| PESMA O KUJI
Jutros je kuja pri štali, gde rogoz se zlati pod gredom, oštenila sedmoro mladih, riđih štenadi redom.
I jezikom, sve do tmine, mati ih češljala nežna; od trbuha njene topline voda se topila snežna
A uveče, kao i vazda, kad koke na legala kreću, tmuran je stigao gazda i strpao štenad u vreću.
Trčati snegom je stala sledeć mu tragove hoda i dugo uz val do vala hladna se mreškala voda.
A kad se od trcanja vruća i znojna probi kroz sene, njoj se mjesec vrh kuća ko njeno pricini štene.
U plavet je zurila jasnu i cvilila nasred druma, a mesec na putu kasnu sakri se iza huma.
I tiho, kao kad s brega za bacenim kamenom kreće, ko zlatne zvezde sred snega kotrljahu oči se pseće. |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sre Jun 03 2009, 17:25 | |
| TI NE VOLIŠ I NE ŽALIŠ MENE
Ti ne voliš i ne žališ mene, nisam više mio srcu tvom? Gledajuć u stranu strast ti vene sa rukama na ramenu mom.
Smiješak ti je mio, ti si mlada, riječi moje ni nježne, ni grube. Kolike si voljela do sada? Koje ruke pamtiš? Koje zube?
Prošli su ko sjena kraj tvog tijela ne srevši se sa plamenom tvojim. Mnogima si na koljena sjela, sada sjediš na nogama mojim.
Oči su ti poluzatvorene i ti sanjaš o drugome nekom, ali ljubav prošla je i mene, pa tonem u dragom i dalekom.
Ovaj plamen sudbinom ne želi, plahovita bješe ljubav vruća-- i ko što smo slučajno se sreli, rastanak će biti bez ganuća.
Ti ćeš proći putem pored mene da prokockaš sve te tužne zore. Tek ne diraj one neljubljene i ne mami one što ne gore.
I kad s drugim budeš jedne noći u ljubavi, stojeći na cesti, možda i ja onuda ću proći i ponovo mi ćemo se sresti.
Okrenuvši drugom bliže pleći ti ćeš glavom kimnuti mi lako. "Dobro veče", tiho ćeš mi reći. "Dobro veče, miss", i ja ću tako.
I ništa nam srca neće ganut, duše bit će smirene posvema -- tko izgori, taj ne može planut, tko ljubljaše, taj ljubavi nema.
1925. |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet Jun 04 2009, 20:05 | |
| U svitanje, u pojati niskoj Gde se zlati rogoza gomila, Sedmoro je štenadi riđaste, Sedmoro je kučka oštenila.
Ližući ih jezikom crvenim, Milovala štenad sve do mraka, I kopneo sneg je zagrejani Ispod njenog toploga stomaka.
Kad je jato kokošaka lenih Zadremalo na motki sedeći, Pošao je seljak natmureni, Svih sedmoro noseći u vreći.
Mučeći se da ima priđe malo, Trčala je kroz nanose meke... I dugo je, dugo drhtalo Nezamrzlo ogledalo reke.
Kad se natrag vukla po prtini, Ližuć svoje telo oznojeno, Mesec joj se nad kućom učini Kao jedno riđe štene njeno.
Gledala je u visinu modru, Žalosni se urlik dugo čuo, Tanki mesec klizio po svodu I u polja za breg utonuo.
Nemo, kao od milostinje bedne, Kada kamen bace joj iz šale, U sneg su se pseće oči njene Kao zlatne zvezde skotrljale.
Sergej Jesenjin ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
http://youtu.be/CWvtnm-C6cA
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet Jun 04 2009, 20:05 | |
| NE DOLAZI POD PROZORE MENI
Pod prozor mi vise ne dolazi, prestala sam davno da te volim. Zalud travu zelenu ne gazi i ne placi iako te boli.
Tvoja patnja kao noz me sece, do lepote moje sto ti stalo? Sto me mirnu ostaviti neces, zasto ti je srce uzdrhtalo?
Zalud patis,tvoja biti necu, ne ljubim te ,nit volim ikoga. Zalim tvoju izgubljenu srecu, odlazi mi od prozora moga.
Zaboravi da sam bila tvoja i da sam te volela bezumno. Idi,umrla je ljubav moja. Zasto mucis sebe nerazumno? ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet Jun 04 2009, 20:06 | |
| O glupo srce
O,glupo srce,ne tuci! Sve nas je varala sreca, tek prosjak se kobi seca... O,glupo srce,ne tuci! Meseca zute sare krosnjama kestena teku. Lali skrivam u salvare glavu pod koprenu meku. O,glupo srce, ne tuci! Nekad smo prava deca, i plac i smeh odjednom: dok neki vecito jeca, radost je sudjena jednom. O,glupo srce,ne tuci! Zivota varka ne uspi. Nove se napijmo snage. Srce bar sada usni, ovde,u krilu drage. Zivota varka ne uspi. Mozda ce i nas otkriti, usuda lavinska struja, na nasu ljubav odvratiti pesmom ko u slavuja O,glupo srce,ne tuci.
Jesenjin ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Pet Jun 05 2009, 20:00 | |
| ŠTO SAM? TKO SAM? JA SAM SAMO SANJAR
Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar, čiji pogled gasne u magli i memli, živio sam usput, ko da sanjam, kao mnogi drugi ljudi na toj zemlji.
I tebe sad ljubim po navici, dijete, zato što sam mnoge ljubio, bolećiv, zato usput, ko što palim cigarete, govorim i šapćem zaljubljene riječi.
"Uvijek" i "ljubljena" i "upamtit ću", a u duši vazda ista pustoš zrači; ako dirneš strast u čovjekovu biću, istine, bez sumnje, nikad nećeš naći.
Zato moja duša ne zna što je jeza odbijenih želja, neshvaćene tuge. Ti si, moja gipka, lakonoga brezo, stvorena i za me i za mnoge druge.
Ali, ako tražeć neku srodnu dušu. vezan protiv želje, utonem u sjeti, nikad neću da te ljubomorom gušim, nikad neću tebe grditi ni kleti.
Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar, čiji pogled gasne u magli i memli, i volim te usput, ko da sanjam, kao mnoge druge na toj zemlji.
1925.
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Ned Jun 07 2009, 12:57 | |
| O PROBUDI ME...
O, probudi me rano sutra, strpljiva, brižna moja mati! Poći ću iza humke puta dragoga gosta dočekati.
Ja vidjeh danas kraj gušćaka širokih kola trag u lugu. Vjetar ispod šatre oblaka vije njegovu zlatnu dugu.
Proći će sutra u ranoj zori, kaput-mjesec prignut pod granom, a kobila će da vijori crvenim repom nad poljanom.
O, probudi me rano, mati, osvijetli naš sobičak uski. Govore da ću ja postati uskoro slavni pjesnik ruski.
Tebe i gosta ću opjevati, našu peć, krov i pijevca, brava... Na pjesme će se prolijevati mlijeko tvojih riđih krava.
1917.
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sub Jun 13 2009, 21:11 | |
| DO VIDJENJA...
Do vidjenja, dragi, do vidjenja; Ti mi prijatelju jednom bijese sve. Urecen rastanak bez naseg htjenja Obecava i sastanak, zar ne?
Do vidjenja, dragi, bez ruke, bez slova Nemoj da ti bol obrve povije- Umrijeti nije nista na ovom svijetu nova, Al' ni zivjeti bas nije najnovije ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sub Jun 13 2009, 21:11 | |
| HALJINA MODRA I PLAVE OČI
Haljina modra i plave oči. Lagao sam dragoj jedne noći.
Draga pitala:"Mećava vije? Spremit ću postelju, peć se grije."
Odgovorih dragoj:"Netko sa visine cvjetovima bijelim pokriva daljine.
Postelju spremi peć se grije, bez tebe u srcu mećava vije." ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Uto Jun 23 2009, 16:59 | |
| Necemo vise
Necemo vise gazit po lobodi, lutati grmljem, ni traziti trag. Sa snopom vlasi svojih poput zobi iz snova mojih nesta lik tvoj drag.
S bojom na kozi jagoda rumenih, ko rujni suton kad tone za brijeg, njezna i lijepa ti si bila meni, nalik na bijeli i blistavi snijeg.
Ociju tvojih zrna uvenula, zvonko ti ime iscezlo ko poj, no ipak osta u naboru sala nevinih ruku medni miris tvoj.
A kad na krovu zora njusku svoju ko mace mije, dok u vjetru poju, o tebi krotki donose mi glas.
Da si mi bila san, pjesma i sreca, cesto mi plava dosaptava noc. Tko sebi sazda gipki stas i pleca, taj svijetle tajne otkrio je moc.
Necemo vise gaziti po lobodi, lutati grmljem, ni traziti trag. Sa snopom vlasi svojih poput zobi iz snova mojih nesta lik tvoj drag. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Ned Jul 12 2009, 19:34 | |
| Osećam
Osećam, draga, osećam kosu tvoju što blista, ali nisam srećan što odlazim zaista.
Jesenjih se noći sećam dok senke breza kruže. Što dan nije bio večan, a mesec blistao duže.
Još čujem dok patiš: "Proći će godine u letu i zaboravićeš me sasvim uz neku drugu na svetu."
I danas lipa cveta i osećanja gore ko plamen. Ja sručih toga leta cvetove na tvoj pramen.
Ne gubi srce, snagu. S drugom će poljupce tkati. I ja ću ko priču dragu tebe njoj spominjati. |
|
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Ned Jul 12 2009, 19:35 | |
| ZVEZDE
Zvezdice jasne, zvezdice visoke! Kakvom ste to tajnom bremenite? Zvezde što tajite misli duboke, Kakvom nam snagom dušu plenite?
Zvezdice brojne, zvezdice prečeste! Šta vas čini lepim, silnim od postanja? Čime zanosite, o, zvezde nebeske, Veliku silu gorućega znanja?
I zašto tako, zvezdice, dok sijate, Mamite k nebu, u prostore široke? Zašto pogled nežno na dušu nam svijate, O, zvezde nebeske, zvezdice daleke! ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Pon Jul 20 2009, 19:37 | |
| PODRAŽAVANJE PESMI
Pojila si konja iz dlana u hodu, A breze su smerno gledale u vodu.
Vrebao sam tajno povezaču štavu, Uvojcima crnim lokrivenu glavu.
I želeo strasno uz šapat brzaka Da poljubac otmem sa usne od maka.
Al nestašno ti si, mahnuvši mi rukom, Nestala uz zveku potkovica trkom.
Nepovratno dani odoše u roju... Video sam tako i sahranu tvoju.
I uz plač opela, uz pojanja jeku, Kao da sam čuo potkovica zveku. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | | | Sergej Aleksandrovič Jesenjin | |
|
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| | Ko je trenutno na forumu | Imamo 20 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 19 Gosta :: 2 Provajderi epidaurusNajviše korisnika na forumu ikad bilo je 92 dana Sre Mar 03 2010, 21:28 |
| Flag counter |  |
|
|