LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto

PrijemFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

Delite | 

DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći
AutorPoruka
Nevenka Nedić

Broj poruka: 80
Godina: 22
Datum upisa: 21.10.2010

PočaljiNaslov: NOVA ISKUSTVA, NOVE PJESME I FOTOGRAFIJE   Pon Apr 04 2011, 21:33

Svaki puta, prije nego počnem pisati novo poglavlje u dnevniku poezije, materijal za objavljivanje pripremam tri do četiri dana jer želim u njega unijeti najbitnije doživljaje vezane uz svoja iskustva i poeziju. No sada je to pripremanje obuhvaćalo i iščekivanje novih fotografija na temu moderne/alternativne Snjeguljice sa vrlo zanimljivom pričom: stoga ću večeras objaviti jednu od tih uz sonet koji mi je postao drugi najdraži sonet kojeg sam ikada napisala. Uz njega, pravo osvježenje su još tri nova soneta na koje sam jako ponosna. Inspiracija se rodila nakon što sam vidjela da će Webstilus klub izdati novu zbirku pjesama (svakako ću poslati svoja dva soneta, kao i prošle godine), u isto vrijeme kada sam se vratila sa koncerta iz Zagreba. Oni su ujedno vjerodostojan dokaz kako nisam shrvana niti razočarana prekidom jedne veze, a u prilog tome ide sonet "Volim te poput svjetlosti i tame", napisan u stanju staloženosti duha, ne njegove uzburkanosti (dana 19. ožujka ove godine).
Sonet "Proljetno cvijeće je ljubavni znak" čuvala sam za ovaj trenutak i nisam ga do sada nigdje objavila – kao da sam znala da će se na novom shootingu pojaviti jedna proljetna fotografija i dodatno ga uveličati! Dovršen je 13. ožujka (u poglavlju "O čarolijama ljubavi" objavila sam bila prvu katrenu), a pristaje uz fotografiju "Waiting for the kiss", u prvom navratu nazvanu "The death of Snow White".

"Waiting for the kiss" (Klara Lukić, 2011.)

PROLJETNO CVIJEĆE JE LJUBAVNI ZNAK

Proljetno cvijeće je ljubavni znak,
Prpošno ljubi vlastitu ljepotu
I bez prošnje daje mirisa notu,
U pravi čas ljubavnicima danak.

Milostivim postaje čak rastanak
Mada obasjava tuge krasotu,
A svjetlo Sunca, hrleći životu,
Grije čula k'o ljubavni izdanak.

Bijeli ljiljan u cvjetnom buketu,
Gardenija, plava ruža, mimoza,
Čine mi dušu vrijednom svijetu;

Premda mi ne miriše ruža roza,
U proljeće se dičim tom cvijetu
I strpljivo čekam... do kolovoza.

Sonet će se bolje razumijeti ako napišem objašnjenje cvjetova: gardenija znači ljupkost, bijeli ljiljan "božanstveno je biti sa tobom", roza ruža nježnost i zaljubljenost (donosi sreću u ljubavi), a mimoza prijateljstvo. U konačnici, plava ruža znači tajanstvenost, a ujedno je moj najljepši cvijet. Ostatak tumačenja soneta ostavljam vrijednim čitateljima. Wink
Ne bih željela završiti ovo poglavlje a ne reći ništa o još nekim zanimljivim pojedinostima vezanih/nevezanih uz moju poeziju. Za početak, postat ću dijelom četvrte književne večeri u Bistrincima, a pozvao me pjesnik Frano Budić koji je, nakon što je pročitao moj dnevnik poezije, izrazio želju da pročitam sonet "Eros, moja vječna žudnja za tobom" i ja sam njegov prijedlog rado prihvatila. Nadalje, tu je još jedan odličan i nezaboravljiv koncert Epice u Zagrebu i novi shooting čija će tema biti jedan fetish par, a moj partner jedan prijatelj. S obzirom na sve navedeno, "No time to cry"!
Nazad na vrh Ići dole
Nevenka Nedić

PočaljiNaslov: O IDEJAMA LJUBAVI I ŽIVOTA   Pon Maj 02 2011, 20:52

Budući da je prošlo mjesec dana otkako sam zadnji puta pisala dnevnik poezije, novo poglavlje bit će bogatije od prethodnih. Prije nekoliko trenutaka završila sam pisanje novog soneta uparivši ga s fotografijom iz posljednjeg shootinga, "Little gift in little world", s time da sam u njoj samoj pronašla inspiraciju za pojedini stih. Jedna od tih kombinacija objavljena je na portalu "Glas poezije", a riječ je o sonetu "Noćas istina osujećuje san" – za sada sam uspješno spojila 21 sonet sa 21 fotografijom. Povrh svega, počela sam uzimati tečaj plesa. Zašto ovo spominjem? Zato što je pjesma ples riječi.

VIDJEH U TEBI LJEPOTU ŽIVOTA

Vidjeh u tebi ljepotu života
Kao svjetlost kojom se Sunce diči
Grleći kožu k'o srce dobrota
U nesvakidašnjoj ljubavnoj priči.

Sada mrziti bilo bi grehota,
Sjetnim osjećajima to priliči.
S tobom se stvara nova anegdota
Koja samo ljubavi vjerno sliči.

Čekajući iskre iz tvoga vrela
U naručju mi cvate cvijet nara
I s njime mi duša postaje zrela,

Tihi glas iz dubine progovara:
Sretnija sam otkako sam te srela
U svojim očima boje jantara.

Ja sam jedna od onih osoba koje vole život: nemam vremena za žaljenje, tugu i brigu o beskonačnim mišljenjima drugih ljudi o tome što bih ja trebala biti i što bih trebala činiti. Slijedim svoje srce s jednostavnim pravilom: "Say what is in your heart." Pustolovnog sam duha i još uvijek se osjećam kao malo dijete koje želi naučiti što je život, jer mu se sve čini tako novim i zanimljivim – a neke od ovih misli kriju se u objašnjenju značenja moje tetovaže koju imam od studenog prošle godine: srasla je s mojom kožom i ja ju volim kao da je oduvijek ondje.

Sada se nalazim uslijed očekivanja spomenute večeri poezije u Bistrincima, ali na umu imam i večer poezije koja će biti održana povodom manifestacije "Dani Tolise". Trebala bih reći nešto i o samostalnoj večeri poezije koja nije održana zbog dva razloga, na način da je prvi uzrok drugome. Naime, knjiga koju sam trebala izdati u potpunosti je pripremljena, ali sam na koncu odlučila ne učiniti to. S obzirom da sam dosta vremena i truda uložila stvarajući ju, ona će postati dio mojih budućih ideja no ne i sadašnjih – tako da sam otkazala drugu ideju ne ostvarivši potonju. Svaka nova ideja veseli me kao da je jedina, no moram priznati da ipak nisam u stanju ostvariti svaku od njih: naglasak je da sam ostvarila većinu i to me čini sretnom i zadovoljnom. Tako sam nedavno išla na koncert Stjepana Hausera, Luke Šulića i Maksima Mrvice – i još uvijek sam pod dojmovima. Maksim, nažalost, nije izveo Huljićevu skladbu "Croatian rhapsody" i stoga ne mogu odoljeti pa ju ne objaviti ovdje:

Za kraj, preostalo mi je za podijeliti još nekoliko zanimljivosti. Suočila sam se sa činjenicom da moji radovi na internetu imaju oko 210 000 pregleda i taj podatak me začuđuje koliko i oduševljava. Trenutno se bavim lekturom dječje knjige "Mačak Prkonjica 2" (autora Zorislava Vidakovića), no zato sam propustila priliku napraviti recenziju knjige o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji o kojoj sam i sama pisala. Osobita vijest je da će mi Tajana Štasni sašiti jedan predivan viktorijanski komplet u kombinaciji crne i crvene boje. No čini se da ta ideja u mojem životu nije ništa novo: kada budem u sljedećem poglavlju priložila fotografiju sašivenog kompleta, priložit ću i fotografiju djevojaka u viktorijanskoj odjeći s buketom cvijeća koje sam crtala u svoje spomenare kao devetogodišnjakinja. Time mogu potvrditi misao o kojoj sam često promišljala: moramo se zapitati i znati koji je dio nas izgrađen na kojem dijelu prošlosti. Ako to spoznamo, znat ćemo se izdići iznad negativnih utisaka i ići ka putu naše potpunosti i zdravog mišljenja. "Never give up, it's such a wonderful life!"
Nazad na vrh Ići dole
Tea

Ženski
Broj poruka: 33625
Datum upisa: 19.07.2009

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Pon Maj 02 2011, 21:27

Nevenka, iskreno se radujem svakom tvom novog dostignucu i zelim ti puno uspeha

"I was born with an enormous need for affection, and a terrible
need to give it."

Nazad na vrh Ići dole
Nevenka Nedić

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Pon Maj 02 2011, 21:45

Tea ::
Nevenka, iskreno se radujem svakom tvom novog dostignucu i zelim ti puno uspeha

Draga Nado, hvala ti od srca! Uistinu volim pisati ovdje, tu sam se skrasila i jedina ideja kojom se vodim jest iskrenost... želje koje si spomenula jesu obostrane. Hvala ti na strpljivom čitanju!
hepi

Poslednji izmenio Nevenka Nedić dana Uto Maj 03 2011, 17:13, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Tea

Ženski
Broj poruka: 33625
Datum upisa: 19.07.2009

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Uto Maj 03 2011, 06:04

Znas da volim sonete i da te redovno pratim. Zaboravih pohvaliti i tvoju fotografiju, haljina je predivna.

"I was born with an enormous need for affection, and a terrible
need to give it."

Nazad na vrh Ići dole
Najda M.

Ženski
Broj poruka: 6372
Godina: 49
Humor: taman koliko treba
Datum upisa: 12.10.2010

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Uto Maj 03 2011, 16:50

Vidjeh u tebi ljepotu života
Kao svjetlost kojom se Sunce diči
Grleći kožu k'o srce dobrota
U nesvakidašnjoj ljubavnoj priči.

Sada mrziti bilo bi grehota,
Sjetnim osjećajima to priliči.
S tobom se stvara nova anegdota
Koja samo ljubavi vjerno sliči.

Čekajući iskre iz tvoga vrela
U naručju mi cvate cvijet nara
I s njime mi duša postaje zrela,

Tihi glas iz dubine progovara:
Sretnija sam otkako sam te srela
U svojim očima boje jantara.

Nevenka...nisam neko ko sme sebi dozvoliti da bude kritičar...samo ću reći....takli su me stihovi i našla sam se u njima....

U lagumima Tame, u iskricama tvog oka
našla sam davno izgubljenu sreću.
Svetliju od bilo kog putokaza...
Koračam smelo, prateći tvoju senku.
Ne znajući da li si samo san
ili ono najbolje što mi je život dao...

Najda M.

http://www.youtube.com/watch?v=SAG0xxtE_fk
Nazad na vrh Ići dole
http://emina-utrenusna.blogspot.com
Nevenka Nedić

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Uto Maj 03 2011, 17:02

Tea ::
Znas da volim sonete i da te redovno pratim. Zaboravih pohvaliti i tvoju fotografiju, haljina je predivna.

Drago mi je da ti se sviđa, kad sam ju prvi puta vidjela u meni je probudila ideju neke zločeste/alternativne Snjeguljice jer je kombinacija plave i crne boje. Čini se da smo Klara i ja dočarale tu ideju vrlo zorno. Jako mi je zanimljivo stvarati fotografije – općenito spojiti fotografiju s pjesmom pa ću ja nastojati skoknuti u tvoj kutak ovdje na forumu i, kao što to čini Mesečeva rosa, neke od tvojih pjesama spojiti s fotografijama prema vlastitim dojmovima. Na koncu, mi pjesnici možemo jako intenzivno djelovati jedni na druge.
з

Poslednji put izmenio Nevenka Nedić dana Uto Maj 03 2011, 17:12, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
Najda M.

Ženski

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Uto Maj 03 2011, 17:03

Hvala ti...samo izvoli...volim tu energiju koja ovim ,,mrakom,, plovi... Smile

Najda M.

Nazad na vrh Ići dole
Nevenka Nedić

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Uto Maj 03 2011, 17:10

strelica ::

Nevenka...nisam neko ko sme sebi dozvoliti da bude kritičar...samo ću reći....takli su me stihovi i našla sam se u njima....

Hvala ti, draga Emina! Poznajem taj osjećaj – kada se nađemo u pjesmi druge osobe – jer se ljudima mogu dogoditi iste stvari, samo što su im doživljaji međusobno različiti. Moje stajalište jest da ne postoji nužna potreba za kritikom u poeziji kada su pjesme izvor iskrenosti: jedino se trebamo opustiti i dati stihovima da nas dodirnu.
Nazad na vrh Ići dole
Najda M.

Ženski

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Uto Maj 03 2011, 17:14

Upravo tako...mnoge pesme ovde su izvor iskrenosti i to čini se onaj nepresušni...samo po nekad ponire..da bi kasnije poput gejzira iz nas bio izliven....razumemo se odlično i drago mi je da je tako Nevenka.

Najda M.

Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

Ženski
Broj poruka: 11383
Datum upisa: 25.08.2010

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Sre Jun 22 2011, 21:14

Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

Ženski

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Sre Jun 22 2011, 21:27

Nazad na vrh Ići dole
Nevenka Nedić

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Sre Jun 22 2011, 21:37

Draga Roso! Hvala ti od srca – ti si poput vile čuvarice ovog foruma! Jako su me razveselile tvoje poruke, jer već taaako dugo nisam ovdje ništa napisala (no novo poglavlje je u pripremi). Slike koje si odabrala za moje sonete naprosto su predivne, nježne i očaravajuće, pune ljubavi u isti tren. Drago mi je jer si na ovaj način prikazala oba, posebice prvi, jer sam ga ovdje samo spomenula. Šaljem ti puno pozdrava iz Osijeka! Pusa! :*

Nevenka
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

Ženski

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Sre Jun 22 2011, 22:09

Pozdravljam i ja tebe draga Nevenka...
Tragam za tvojim pesmama i na drugim mestima...
Pusa i tebi:)

Nazad na vrh Ići dole
Nevenka Nedić

PočaljiNaslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme   Čet Jun 23 2011, 13:01

meseceva rosa ::
Pozdravljam i ja tebe draga Nevenka...
Tragam za tvojim pesmama i na drugim mestima...
Pusa i tebi:)

Roso, svaka slika je ljepša od prethodne! Ovu posljednju sam vidjela još godinama prije kada sam tražila fotografije i slike na temu pjesme "La belle dame sans merci" i iznimno mi je drago jer je ovdje i jer si ju izabrala uz moj sonet! Osjećam se polaskanom jer moji stihovi mogu stojati uz neponovljivo djelo John Keatsa, zahvaljujući tebi! Budući da sam ti već ostavila pusu, u ovom navratu ostavljam ti jednu plavu ružu.

Nazad na vrh Ići dole

DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 4 od 6Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Similar topics

-
» Izumi koji su promenili svet
» Dogadjaj koji nikada necu zaboraviti....
» LjUbAvNi StiHoVi I PoRuKe ?
» TuZnI StIhOvI i PoRuKe
» PoRuKe i StIhOvI Za RoDjEnDaN

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Naša autorska dela :: Poezija-