LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | | DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme | |
| |
| Autor | Poruka |
|---|
Nevenka Nedić

Broj poruka: 80 Godina: 22 Datum upisa: 21.10.2010
 | Naslov: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Sre Okt 27 2010, 18:27 | |
| Svaki trenutak je kao jedan početak: jedan od njih me je doveo ovdje. Od najranijeg djetinjstva pišem stihove, no mojoj privrženost poeziji počela sam pridavati važnost prije nekoliko godina - kada sam shvatila da se ne izražavam na papir iz čiste dosade ili zato što neke svoje osjećaje nemam s kime podijeliti. Ono po čemu se moje stvaralaštvo prvenstveno treba pamtiti su Petrarkini soneti. Prvi sonet sam napisala 28. siječnja 2008. godine i to sasvim slučajno! Prijatelj, s kojim sam sjedila cijeli četvrti razred srednje škole, izazvao me. Rekao mi je da vrlo zanimljivo pišem, no da moje pjesme i nisu tako posebne budući da su napisane bez određene forme i na vrlo jednostavan način - ako budem znala napisati sonet, to će značiti da sam pravi pjesnik kojemu takvo što ne predstavlja problem. I isti sat nastao je sonet.
LJETO BRZO UMIRE
Sumorna svjetlost i sjaji poljetna tla Izgube se u tami brojeći sate. Uzvišene duše prolaznošću pate I tjeraju sjenke nadolazećeg zla.
U našem oku tragovi krvnog neba Što sa poljupcima blijede olako, Sam' u daljini let bijelog galeba I valovi uzdižu se naopako.
Umiruće duše s osjećajima Tonu u duboki i nijemi san; Dolazeće ljeto brzo umire.
Rastanak tijelo, um nam razdire Dok sviće i budi se jesenji dan, A nestaje zadnja pjesnička rima.
U ovome "sonetu" može se zapaziti nekoliko "nedostataka": katrene su pisane u dvanaestercima (a tercine u jedanaestercima), dok raspored rima nije strogo definiran. Nakon više od godinu dana, nakon što sam surađivala sa meni dragim pjesnikom Pipijem, taj isti sonet glasi ovako:
SUMORNA SVJETLOST ŽARKO LJETO VREBASumorna svjetlost žarko ljeto vreba, Predaje ga tami brojeći sate. Omamljene duše prolaznost zlate Jer sjenka zla ljubavniku ne treba! U očima - tragovi krvnog neba Koji poljupcima vrijeme krate, U daljini - galebovi ih prate, Miriše grožđe i sprema se berba. Mirna misao o osjećajima Tone u duboki i nijemi san; U ljubavi ljeto brzo umire. Rastanak ostaje u sjećanjima - Taj neželjeni, prvi jesenji dan - Kao pjesma koja srce razdire.
Poslednji put izmenio Nevenka Nedić dana Čet Mar 10 2011, 13:33, izmenio ukupno 2 puta |
|  | | Masada Administrator

Broj poruka: 11871 Godina: 50 Location: Zemun Humor: Pa ne baš Datum upisa: 05.10.2007
 | Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Sre Okt 27 2010, 18:30 | |
| Светлост је стварно одлична песма ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
|
|  | | Nevenka Nedić

| Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Sre Okt 27 2010, 18:36 | |
| Moram primijetiti da je ovaj odgovor bio poprilično brz. Nadam se da će ova tema, gdje će svatko moći komentirati moj "dnevnik" poezije ali i napisati svoj individualni put kojim su stvorili neke drage stihove, biti poprilično zarazna. Ova pjesma je i meni jedna od najdražih i nedavno je objavljena u jednoj zbirci pjesama. Rado ću, s vremena na vrijeme, objaviti još neke. |
|  | | PiPi

Broj poruka: 335 Datum upisa: 18.09.2010
 | Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Sre Okt 27 2010, 18:41 | |
| Tvoje najranije sonete, baš i ne pamtim...( bilo je mnogo novih a i onih zajednićkih, koji se pame) tako da će čitanje tih starih soneta biti jedno novo zadovoljstvo...sviđa mi se naziv teme...
Osmijeh ti ostavljam....PiPi |
|  | | Nevenka Nedić

| Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Sre Okt 27 2010, 18:45 | |
| Prvo sam se sjetila usporediti taj prvi sonet sa njegovom novom verzijom (iako je napisan 09. studenog 2009.). Još nekoliko narednih soneta napisala sam inspirirana njegovom starijom verzijom - možda je to samo način kojim želim pokazati kako se jedan takav pjesnički put razvija: korak po korak. |

Broj poruka: 11871 Godina: 50 Location: Zemun Humor: Pa ne baš Datum upisa: 05.10.2007
 | Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Sre Okt 27 2010, 19:15 | |
| | Nevenka Nedić :: | Moram primijetiti da je ovaj odgovor bio poprilično brz. Nadam se da će ova tema, gdje će svatko moći komentirati moj "dnevnik" poezije ali i napisati svoj individualni put kojim su stvorili neke drage stihove, biti poprilično zarazna. Ova pjesma je i meni jedna od najdražih i nedavno je objavljena u jednoj zbirci pjesama. Rado ću, s vremena na vrijeme, objaviti još neke. |
Брзина читања не ствара мањи привид слике коју створи реч. Ја, не гледам форму већ платно са бојама у песми. Када се душа уплете у стих, боја је живља. Индивидуални пут стварања је мисао, Феникс излети брзо, ватра хрли са крила, тако и мисао ствара пламен који поспе пепео по хартији на којој обликује речи. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
|
|  | | Nevenka Nedić

| Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Sre Okt 27 2010, 19:24 | |
| Vrlo interesantan opis. Naime, pretpostavila sam da je takav i bio doživljaj moje pjesme, već me samo začudila brza reakcija na novu temu i sonet. Svaki od mojih napisanih soneta nosi sličnu priču: pisan je iz duše, sa blagom dozom ozbiljnosti a inspiracija je ipak uvijek različita. Vjerujem da ću i o tome pisati ovdje, a polagano uključivati i pratiti ostale radove koji se redovito objavljuju na ovom forumu. Hvala na komentaru! |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Čet Okt 28 2010, 22:21 | |
| Iskrno smatram da je ovo metafora nevenkinog prvog ,,,,,,,,,,,,,, |

| Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Pet Okt 29 2010, 08:43 | |
| Слушај Тролололо, ако Невенка каже, да те бришем са листе чланова за ову твоју умну опаску, која ми се чини актом љубоморног клинца са веома малим процентом самосвести, ја ћу то и урадити. Мало пристојности, бих молио као и мало писмености у писању имена. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
|

| Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Pet Okt 29 2010, 13:10 | |
| | Trolololo :: | Iskrno smatram da je ovo metafora nevenkinog ....... sa ,,,,,. |
Бановао сам те, тако да други пут пази шта трабуњаш и не улази у туђе животе. Интелект је једно, будалаштина ума друго. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
|
|  | | Nevenka Nedić

| Naslov: LJUBAV DO SMRTI Pet Okt 29 2010, 16:33 | |
| Pjesničkoj inspiraciji su se oduvijek čudili i sami pjesnici. Odakle dolazi? Gdje joj je porijeklo? I sama sam ostala u čudu kada bi me sasvim obične stvari potaknule na pisanje novog soneta. Stvarajući ih zaključila sam da je vještina sabiranja riječi od iznimne važnosti za jedan takav pothvat – iako bi nove misli bile dalekosežne, strogost koju on traži ograničavala bi ih i sužavala njihov izbor. No kako zaobići ljepotu duše koju sonet može predstaviti? Tako su jednom nimfe Okeanide bile izvor moje inspiracije i napisala sam jedan od rijetkih engleskih soneta, koji je vjerodostojan primjer mnogih priča u kojima su nimfe bile nezaobilazno divne i očaravajuće žene.
NIMFA
Jedne čedne zore sretoh junaka, Kraj izvora pitke vode je pio. Anđeoska kosa, a prsa jaka Na njemu bijahu, dok san je snio.
Priđoh mu tiho, da ne uplašim duh Što krotko je mirovao na travi. Tjelesni odsjaj bješe mu suh K'o da nije uživao ljubavi.
Tankom ručicom dotaknuh mu usne, On probudi se u pogledu milom. Žudnje mu više ne bijahu puste Nit' tijelo mi zagrnjeno svilom.
Prve zore opet otiđoh drugom, Još jednog junaka ostavih s tugom.
Osim mitskih bića, kao izvor svoje inspiracije izdvojila bih stihove iz jedne pjesme „Love you to death“ grupe London After Midnight: „I love you to death, I love you completelly a love that is purely vain. And I never meant to hurt you so badly, I thought you'd enjoy the pain.“.
LJUBAV DO SMRTIDošao je dan istine: samo ja upotpunjujem izgubljeni dio tvog života. Znam da se osjećaš osamljeno – spoznajem po okusu tvojih suza. Daruj mi dušu otopljenu na Suncu zimskog jutra. Moja najdraža opsesija! Voljet ću te do smrti ljubavlju čišćom od boli. Demoni ljubavi su me zazvali, bila sam u rukama vremena. Znala sam da ćeš i ti pasti u njihov zagrljaj. 
Ništa manje me oduševila pjesma John Keatsa „La belle dame sans merci“: „Što tišti te, viteže moj da sam i blijed tako lutaš? Na jezeru šaš je svenuo i ptica se ne čuje poj.“ Posebno sam oduševljena vremenima kada su dame nosile korzete, držale se uspravno i bile vrlo ljupke – na čast onim mladićima koji su ih pokušali očarati za vrijeme raskošnih balova. Stoga podliježem napisati poneke stihove o njima, no u jednom sasvim novom ruhu: u pitanju su vampiri iz umjetnosti, prikazivani upravo nalik njima. Jednako važan poticaj je Nietzcheov ideal nadčovjeka: „Život je mašta kojom se san sniva.“ Ovo kratko razmatranje završila bih stihovima o tišini, napisanim još davne 2007. godine: „Nijema tišina stalno me zove. Nijema tišina zasjeda mi snove. Ona je sa mnom u svakom času. Nijema tišino, prepoznajem ga u tvome glasu.“
Poslednji put izmenio Nevenka Nedić dana Čet Mar 10 2011, 13:32, izmenio ukupno 2 puta |
|  | | Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Pet Okt 29 2010, 16:41 | |
| LJUBAV DO SMRTI
Došao je dan istine: samo ja upotpunjujem izgubljeni dio tvog života.
Znam da se osjećaš osamljeno – spoznajem po okusu tvojih suza. Daruj mi dušu otopljenu na Suncu zimskog jutra.
Moja najdraža opsesija!
Voljet ću te do smrti ljubavlju čišćom od boli.
Demoni ljubavi su me zazvali, bila sam u rukama vremena. Znala sam da ćeš i ti pasti u njihov zagrljaj.
-Volecu te do smrti kako to zvuci mocno.Onom ljubavlju koja je cisca od bola.Zaista prelepo.Ipak ostaju uspomene koliko god da su ponekada mrke i surove ,koliko god da nam je nekada sve pod nogama sve baceno, one prosto iznicu iz naseg pera.
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
http://youtu.be/CWvtnm-C6cA
|
|  | | Nevenka Nedić

| Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Pet Okt 29 2010, 16:49 | |
| Upravo tako: inspiracija, o kojoj sam sada pisala navodeći dvije pjesme, najčešće je potaknuta nekim bolnim trenutkom ili uspomenom i najveći broj mojih pjesama nastao je takvim povodom. Začudo, ne postoji nešto kao što je "vesela ljubav" a da je opisana u njima: uvijek je to ljubav kojoj se teži ili nada, koja se očekuje ili želi. Ova pjesma je o onoj očekivanoj. Jedina "sretna" ljubav o kojoj sam pisala je ljubav - prema sonetu. |
|  | | Romantik

Broj poruka: 4 Godina: 36 Location: U tvom srcu Datum upisa: 30.10.2010
 | Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Sub Okt 30 2010, 02:08 | |
| | Nevenka Nedić :: | Upravo tako: inspiracija, o kojoj sam sada pisala navodeći dvije pjesme, najčešće je potaknuta nekim bolnim trenutkom ili uspomenom i najveći broj mojih pjesama nastao je takvim povodom. Začudo, ne postoji nešto kao što je "vesela ljubav" a da je opisana u njima: uvijek je to ljubav kojoj se teži ili nada, koja se očekuje ili želi. Ova pjesma je o onoj očekivanoj. Jedina "sretna" ljubav o kojoj sam pisala je ljubav - prema sonetu. |
Evo upravo sam se prikljucio ovom sjajnom forumu.Svaka cast autorima.A tebi Nevenka da cestitam lepim stihovima i pesmama.Imam i ja kazu taj dar da opismenim moja trenutna osecanja.mada su mi sve pesme kako kazu,ubilacke,tuzne.Ali sto ti rece sve su nastale kad sam imao neki bol u sebi.Sve najbolje tebi i svim clanovima foruma pa se pisemo,pozz.
Ja cu samo jedan stih za pocetak da ne preteram...
Cemu sad slavuj tako glasno poje, zasto li se sunce iza brda radja?, jesul culi oni za zalosne boje, na jedrima mojih potonulih ladja? |
|  | | Nevenka Nedić

| Naslov: Re: DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme Sub Okt 30 2010, 11:13 | |
| Uočila sam da je Vaš prvi post ostavljen baš ovdje te sam polaskana što su Vam se svidjeli stihovi. I ja sam se također nedavno priključila ovom forumu i prihvatila izazov voditi sama jednu temu sa nadom da će biti posjećivana i zanimljiva. Tema je zapravo dnevnik poezije tako da svatko može napisati okolnosti pod kojim su nastali napisani stihovi ili - bilo što o njima. I ovo postaje neka vrsta pjesničke slobode. Stihovi koje ste napisali su vrlo lijepi i uljepšali su moj posljednji post - o tome sam pisala. Čitamo se! |
|  | | | | DNEVNIK POEZIJE - stihovi koji vode do pjesme | |
|
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| | Ko je trenutno na forumu | Imamo 26 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 26 Gosta :: 1 Provajder
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 92 dana Sre Mar 03 2010, 21:28
|
| Flag counter |  |
|
|