LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | |
| Autor | Poruka |
|---|
Tea

Broj poruka: 33625 Location: Sweden Datum upisa: 19.07.2009
 | Naslov: Dusan Radovic Sre Jul 21 2010, 12:06 | |
| Душан Радовић (књижевник, песник, писац, уредник дечјих емисија на радију и телевизији)
Душан Радовић рођен је у Нишу, у Прилепској улици, 29.11.1922. од оца Угљеше, железничара, сина проте Михаила из Чачка, и мајке Софије, домаћице, рођене Стефановић, из Ниша. Био је треће од четворо деце. Живео је, како сам каже, између две породице, веома различите.Породица Радовић била је из Чачка - просвећена, образована,строга и пуна врлина. Друга је била породица Стефановић из Ниша у којој је било обичних људи - железничара, али пуних топлине и љубави. Породица Душана Радовића се из Ниша преселила у Суботицу 1928. године где он завршава основну школу и 6 разреда гимназије. Од 1938. живи у Београду. Студира филозофију а затим ради на разним пословима (Уредник у „Пионирским новинама", уредник дечје редакције Радио Београда, главни уредник Дечје редакције ТВ Београд итд.). Са познатог ,,Студија Б" одлази 1983. у пензију. Преминуо је 16.8.1984.год. Од 1954. до 1984. Душан Радовић је објавио следеће књиге: ,,Поштована децо", ,,Тужибаба и још 9 једначинки", ,,Смешне речи", ,,Зашто деца чачкају нос", ,,Како је кит постао домаћа животиња", ,,Причам ти причу", ,,Где је земља Дембелија", ,,Разбојник Кађа и принцеза Нађа", ,,Вукова азбука", ,,Че, трагедија која траје" ( са М. Бећковићем ), ,,Црни дани", ,,Зоолошки врт Београд", ,,Доколице", ,,Београде, добро јутро" ( 3 књиге ), ,,Волимо Београд свакога дана по мало", ,,Позив добрим људима", ,,Никола Тесла", ,,Није - јесте", ,,Игре и играчке", ,,Крокодокодил", ,,Седи да разговарамо", ,,Плави жакет", ,,Понедељак, Уторак, Среда, Четвртак" - поезија и проза за децу у 4 књиге. Постхумно су приређене књиге: ,,На слово, на слово", ,,О плакању", ,,Вестерн", ,,Женски разговори", ,,Кратке приче" и ,,На острвy писаћег стола". ____________________________________________ "I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it."
 |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dusan Radovic Sre Jul 21 2010, 12:07 | |
| (1922-1984)
1. januar 1982.
Danas je prvi dan, pocetak. Zelim vam da vas ne boli ono sto vas je bolelo a da vas voli ono sto vas nije volelo. Zelim da vam deca budu bolja od vas, da se vise vi hvalite njima nego oni vama. Zelim da vas dobro sluze noge, da na njima provedete veci deo nove godine, da imate vise posla nego vremena. Zelimo vam da budete potrebniji drugima nego oni vama. Da zelite i mozete vise nego sto vam treba a da sve sto vam pretekne podelite sa onima koji ne mogu kao vi. Nemojte uzimati mnogo vise nego sto dajete. Mislite malo na one kojima ce morati da uzmu ono sto vama budu dali. Zelimo vam da dobijete stan ako ba nemate ili da umete da se radujete ako ga vec imate. Da vam ono sto imate ne bude manje od onoga sto nemate. Zelimo vam, na kraju, da ova godina ima vise srece sa vama nego prethodna!
____________________________________________ "I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it."
 |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dusan Radovic Sre Jul 21 2010, 12:07 | |
| Bio jednom jedan stvor
Bio jednom jedan stvor... cucao na cuci, sedeo na sedi, gledao na gledi, cekao na ceki, kopao na kopi, kljucao na kljuci, plakao na plaki, svirao na sviri, skakao na skaki, pevao na pevi, dremao na dremi spavao na spavi.
____________________________________________ "I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it."
 |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dusan Radovic Sre Jul 21 2010, 12:08 | |
| Da li mi verujete
Umivao se jedan decak svakoga dana bez prestanka, pa su mu usi rasle, porasle, pa mu je koza postala tanka. - Da li mi verujete?
Majka je stalno vikala "dosta" al' on je hteo, on je hteo... Umivao se svakog dana pa se odjednom razboleo. - Da li mi verujete?
Dosao jedan lekar strog pa kaze: - Tako mi prsluka mog, voda je kriva, - zabranjujem mu da se umiva - Da li mi verujete?
 |
|  | | Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: Dusan Radovic Uto Jul 27 2010, 19:10 | |
| O STIDU I SRAMOTI Jedan se stideo da pita gde je klozet. I šta je bilo? Ništa. Upiškio se u gaće.
Jedan se stideo da kaže gde ga boli. I šta je bilo? NIšta. Nisu ga izlečili.
Jedan se stideo da kupi u radnji gaće. I šta je bilo? Ništa. Išao je bez gaća.
Jedan se stideo da kaže devojci da je voli. I šta je bilo? Ništa. Udala se za drugog. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
http://youtu.be/CWvtnm-C6cA
|
|  | | Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: Dusan Radovic Pet Jul 30 2010, 19:16 | |
| LEPO JE SVE ŠTO JE MALO Čim se nešto malo, malo rodi, na kamenu, grani ili vodi, prvi dan mu uz ljuljašku tepa: Budi lepo kao što je lepa...
...Svaka buba od hiljadu buba, svaka ptica od hiljadu ptica, svaka riba od hiljadu riba!
Čim se nešto uspravi nad travom - lupi glavom po prostranstvu plavom, dan ga bodri: rasti i ne strepi, bićeš lepo kao što su lepi...
...Svaka zvezda od hiljadu zvezda, svaka klica od hiljadu klica, svaka pesma od bezbroj pesama!
Čim se nešto oglasi u svetu, u pokretu, glasu ili cvetu - sluti, čuje kroz damare slepe: već sam lepo kao što su lepe...
...Svaka buba od hiljadu buba, svaka klica od hiljadu klica, svaka ptica od hiljadu ptica!...
Dušan Radović . ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dusan Radovic Ned Avg 15 2010, 23:09 | |
| DUSAN RADOVIC - ZENSKI RAZGOVORI
Moj kofer je spreman Ako mene pitate ja sam za opreznost, za preventivu. Sa muzevi- ma ne zna ... Zena mora svakog trenutka da bude spremna na sve. Za svaki slucaj . Zato ja stalno drzim u predsoblju spako- van kofer sa mojim stvarima. Ono sto mi je najpotrebnije, to drzim u koferu. I moj muz to zna. Ako se nesto dogodi, ako me izda ili izneveri ja uzimam kofer i odlazim. S vremena na vreme prome nim stvari u koferu, operem ih ispeglam, provetrim - pa opet u kofer! Taj mi kofer stoji kao onaj pesak za gasenje poza- ra... Ako ne bude pozara, molim! Necemo upotrebiti pesak. I da vidite, moj muz malo cvikuje od tog kofera. Mozda bi nekad ne- sto i pokusao ali ga taj kofer i isprati i doceka. Ne moze a da ne misli na njega. To ga razumljivo nervira i iks puta me je molio da sklonim kofer da ga vise ne nerviram, ali ja necu! Samo tako mo- gu da te sacuvam ako se nerviras. A kad prestanes da se nervi- ras, sve je gotovo. Ako uhvatim, ako ti nadjem karte u dzepu ja tog trenutka odlazim i nikad se vise ne vracam. Prema tome, mo- zemo da se volimo, i sve normalno, ali kofer ima da stoji tamo gde sam ga ostavila.
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | midjika

Broj poruka: 8492 Godina: 37 Location: Beograd Humor: pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa: 03.03.2010
 | Naslov: Re: Dusan Radovic Pon Avg 16 2010, 00:16 | |
| U muškarcima ima nešto ljudoždersko
Pravo da vam kažem, ja muškarce prezirem!Meni svaki muškarac liči na životinju!Svi imaju neki miris.... Strašno! Kad govore - deru se, kad spavaju - hrču, kad jedu - mljackaju i srču....prave životinje! Ne mogu nikako da obuzdaju ono životinjsko, primitivno u sebi!Uvek kad pogledam nekog muškarca, naročito od ovih mlađih, imam utisak da bi bio u stanju da me pojede!Ima nečeg ljudožderskog u njima....nečeg što još samo imaju zveri! Jeste li ih gledali kad nešto rade, kad recimo cepaju drva?Oni to rade sa toliko besa, sa toliko mržnje - da je to užasno!Prosto je neverovatno kako jedan muškarac toliko može mrzeti običan komad drvata!A on ga mrzi - seva očima i škrguće zubima dok radi! Muškarac je takav - on uvek mora nekoga ili nešto da pobeđuje: u fudbalu, u boksu, na radu, sa ženama....To im je u krvi.Oni se uvek bore protiv nekoga ili nečega! I uvek se od toga oznoje!Odvratno!Prema tome, moje gledište je sasvim obrnuto od vašeg!Ja bih se pre ubila nego što bih dozvolila da me takne jedan takav oznojeni ljudožder! ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
|
|  | | midjika

Broj poruka: 8492 Godina: 37 Location: Beograd Humor: pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa: 03.03.2010
 | Naslov: Re: Dusan Radovic Pon Avg 16 2010, 00:17 | |
| Sedim pod kišobranom. Kiša pada. Mislim: kako je lepo imati kišobran baš tada kad kiša pada. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
|
|  | | midjika

| Naslov: Re: Dusan Radovic Pon Avg 16 2010, 00:22 | |
| Mali život
Dok neko pije - ja pijuckam.
Dok neko grize - ja samo grickam.
Dok neko glođe - ja samo glockam.
Dok neko bode - ja samo bockam.
Dok neko peva - ja pevuckam.
Dok neko drema - ja dremuckam.
Dok neko radi - ja raduckam...
I tako malo, sitno živuckam. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
|
|  | | midjika

| Naslov: Re: Dusan Radovic Pon Avg 16 2010, 00:23 | |
| Strašan lav
Bio jednom jedan lav... Kakav lav? Strašan lav, narogušen i ljut sav!
Strašno, strašno!
Išao je na tri noge, gledao je na tri oka, slušao je na tri uva...
Strašno, strašno!
Ne pitajte šta je jeo. Taj je jeo šta je hteo - tramvaj ceo i oblaka jedan deo!
Strašno, strašno!
Zubi oštri, pogled zao, on za milost nije znao!
Strašno, strašno!
Dok ga Brana jednog dana nije gumom izbrisao.
Strašno, strašno! ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dusan Radovic Čet Sep 02 2010, 18:00 | |
| GDE JE DLAKA
Kao pčela što u stalnom letu
nešto traži u šarenom cvetu,
šetao sam po dalekom svetu
i tražio dlaku u jajetu!
Pored mora,gde maslina drema
nađem jaje, ali dlake nema!
Gde je dlaka?
Pojeo je rak!
Dajte raka!
Pojela ga svraka!
Gde je svraka?
Pojeo je mrak!
Gde je mrak!
Strpan je u džak!
Još sam bio i krepak i zdrav!
Rumen, stasit,fantastično jak!
Najavih im da ću kao lav
progutati i svraku i džak!
Uplaši se stari džak,
rastrša se sivi mrak,
razlete se svraka,
razmile se rak,
pojavi se ona dlaka
- tanka, laka
dlaka kao dlaka!
I sada je opet sve u redu:
opet dlaka ono jaje krasi...
Navucimo mesečinu bledu
na prozore dana što se gasi.
Nekrolog
Bio je ljubimac muva,
predmet onog nežnog zuja
kad se češu krila suva
oko uva, kao struja.
Bio je i muvlja pista,
muvodrom i nosač muva,
muvotel muva turista,
muvofil, muvoman, pro muva.
Muvator i muvolog,
- smuvasmo mu nekrolog. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dusan Radovic Pon Sep 13 2010, 21:04 | |
| ПЛАВИ ЖАКЕТ - Душко Радовић
Баш сам био у плавом жакету када сретох Васиљевић Цвету. Да л' због мене, да ли због жакета, превари се, окрете се Цвета. Ја јој рекох: ''Добар вечер, Цвето, с допуштењем - мало бих прошет'о...'' Да л' због мене, да ли због жакета превари се и пристаде Цвета. Таман све то - кад залаја псето! Ја јој рекох: ''Држ' се мене, Цвето!'' Да л' због мене, да ли због жакета, превари се, придржа се Цвета. Беше лето кад је божур цвет'о, оде псето, ја у поље скретох. Да л' због мене, да ли због жакета, превари се па скрете и Цвета. И логично, с обзиром да скретох плави жакет на ливаду метох. Да л' због мене, да ли због жакета превари се и спусти се Цвета. Прође лето и још пет-шест лета, сад се Цвета мојом кућом шета, из разлога екстра квалитета - да ли мене или мог жакета. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dusan Radovic Ned Okt 17 2010, 17:50 | |
| Вукова Азбука
Љ
Да је Љ нешто и да ваља не би га имали сеЉак праЉа мрЉА и гоЉа чкаЉ и чкаЉа, Љубав?Да, ал љубав је патња. Краљ?Такође ,ал где да нађеш краља?
М
Мамуран миш у мемли музеја мерка мртвог мамута Мајку му, миленијуми минуше, мраз међу мамутима начини масакр и помор.... Међутим миш још мрда, мишу су мало и мачка, и мишомор.
Н
У нануле може и два Н да стане. У банане као у нануле, у наранџе као у банане. Н се кане и у чај од нане. Натруни се мало Н и у нокле слане. НАТЕНАНЕ,као неман, само са Н хране.... Као звоно звони Н и нема му мане. Мада уме,као НЕ да гађа ко тане. Ал те ситне нитне збиља нису битне.
Њ
Њ није право слово мада је налик на њ. Посекли здраво слово остао глуви пањ. Међу словима Њ је велико жвањ-жвањ.
О
ОПРЕЦИЈА 30 СЛОВА. Свако слово по једно ново око. Србија узела оловку и рачуна колико векова и још колико Вукова јој треба да се описмени. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dusan Radovic Uto Apr 19 2011, 20:51 | |
| Jesenja pesma Sve je pošlo naopačke za vrapce i mačke, kad je jesen okačila svoje žute značke, kad je vetar zapevao novembarske tačke... Pažnja! Pažnja! Velika jesenja kupoprodaja! Prodajemo suncobrane - kupujemo kišobrane! Prodajemo staro lišće - kupujemo pahuljice! Prodajemo trotinete - kupujemo sanke! Kupujemo šubare - prodajemo mašne! Prodaćemo sokne - kupićemo rukavice. Prodaćemo sejalice - kupićemo grejalice. Prodaćemo sladoled - popićemo čaj. Jer: Sve je pošlo strmoglavce za ptice i cveće, kad je sunce odustalo na krov da nam sleće. Kao da je žuto, ljuto, kao da nas neće! ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | |
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| | Ko je trenutno na forumu | Imamo 16 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 16 Gosta :: 1 Provajder
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 92 dana Sre Mar 03 2010, 21:28
|
| Flag counter |  |
|
|