LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | | [spoiler]Lord Byron[/spoiler] | |
| |
| Autor | Poruka |
|---|
Beatrice D'Este

Broj poruka: 3 Godina: 19 Location: Medieval Milano Humor: Sarcastic, dark Datum upisa: 26.05.2008
 | Naslov: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Uto Maj 27 2008, 13:49 | |
| Neke lepe Bajronove pesme u originalu ili prevod...?
Da pocnemm...
Ona ide
Ona ide u svetlu lepote Ko noć blaga u zvezdanom sjaju. Sve što ima u svetu krasote: Svetlog, tamnog – njene oči daju Sve nežnosti, i divote s njima, Što dan blistav ne može da ima.
Ni zrak manje, ni ti više sama Sen u valu crnih joj vitica Il u skladu loknica, il prama Što se spušta preko njenog lica, Preko čela, gde čedne, spokojne Misli – svoga mesta su dostojne
Na tom licu koje ozarava Srećni osmeh večite vedrine; Gde dobrotom svakog očarava Mirni odsjaj večite vrline, Na tome se divnom licu čita Ljubav – mirna, nevina i večita. |
|  | | Ptica

Broj poruka: 584 Datum upisa: 17.04.2008
 | Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Sre Maj 28 2008, 11:24 | |
| Gle, ide lijepa kao noć
Gle, ide lijepa kao noć kraja Zvjezdanog neba, vedrih klima, Sve najljepše od mraka i sjaja U liku svom i oku ima, Umekšanom svijetlom raja, Što od neba ga dan ne prima.
Tek sjena jača, manja zraka- I slabi slast neiskazana U valu njenih uvojaka, Il' blaga svjetlost, licu dana, Gdje kaže slatka misao svaka Svu draž, čistoću svoga stana.
S tog obraza i čela nježna -Što tiho je, a riječ ne gubi- Smiješci zbore i boja nježna, Da njenu prošlost blagost rubi, Da ne zna duh njen zemnih čežnja, A srce njeno čisto ljubi.
Žena
Malo taj, mislim, pozna ženske grudi Tko s uzdahom steć' želi ljubav njenu; Zar mari ta za srce kog zaludi? Obaspi hvalom svog idola zjenu; Ne preponizno, jer će u tom trenu Prezret ti trud, čak i tvog stiha čar; Ako si spretan, nježnost skrij; za ženu Drskost još uvijek najbolja je stvar: Ljuti je pa je tješi, okrunit ćeš žar.
Sunce svih bez sna
O tužna zvijezdo, sunce svih bez sna! Što iz daljina suzna treptiš sva, Što u noć sjaš al' ne goniš tim mrak, O kakve davne sreće ti si znak!
Tako sja prošlost, svjetlost sveg' što minu, Što blistava je, al' nema toplinu; Zuri u tami Bol u sjaj tvoj blijed, Jasan, al' dalek - čist, al' kao led! ____________________________________________ Na nebu toliko ptica, a život samo jedan !
|
|  | | Ptica

| Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Sre Maj 28 2008, 11:27 | |
| Kad rastasmo se tada uz muk i suza breme, a bol nam srca savlada, na vrlo dugo vreme, bled, hladan, obraz ti posta, ko led sam celov tvoj; a meni tek tuga osta kroz ceo život moj. Tog jutra rosu ledenu sred svog osetih čela ko hladnu strepnju jednu što obuze me cela. Ti skrši zavete svoje; sad mnogom pripadaš, znam; kad ime spomenu tvoje i mene samog je sram. O tebi priča svud bruji, za me posmrtno zvono; kroz srce jeza mi struji što te ljubljaše oni? Ti nikome od tih ljudi ne beše tako znana; bol osta sred mojih grudi i večno živa rana. Mi sastasmo se tajno; sad tajno pamtim, smerno, što srce ti nehajno već presta biti verno. A sretnem li te kada kroz mnoga leta duga, moj pozdrav biće tada sav pusta, nema, tuga ____________________________________________ Na nebu toliko ptica, a život samo jedan !
|
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Sub Jun 21 2008, 19:39 | |
| George Gordon Lord Byron
Ko putnika što mami novog Ime na hladnoj grobnoj ploči, Nek moje ime s lista ovog Privuče tako tvoje oči. I kad ti opet pogled sleti Kroz mnogo leta na to ime, Ko umrlog se mene seti, I znaj, tu srce leči s njime. ___________________________________ "RATNIKU SVJETLOSTI LJUBAV JE NASUŠNA POTREBA" :sunny: |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Sub Jun 21 2008, 19:41 | |
| Lord Byron - "Žene"
Malo taj, mislim, pozna ženske grudi Tko s uzdahom steć' želi ljubav njenu; Zar mari ta za srce kog zaludi? Obaspi hvalom svog idola zjenu; Ne preponizno, jer će u tom trenu Prezret ti trud, čak i tvog stiha čar; Ako si spretan, nježnost skrij; za ženu Drskost još uvijek najbolja je stvar: Ljuti je pa je tješi, okrunit ćeš žar.
___________________________________ "Ratniku svjetlosti ljubav je nasušna potreba" :sunny: |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Pet Jun 27 2008, 07:37 | |
| Džordž Bajron - Terezi Gvičoli
Tereza, moja najdraža,
Pročitah ovu knjigu u tvome vrtu. - Ljubavi moja, ti nisi bila tu, inače je ne bih pročitao. To je jedna od tvojih najdražih knjiga, a autor je - moja prijateljica. Ti nećeš razumeti ove reči na engleskom, ni drugi ih neće razumeti: to je razlog što ih nisam napisao na italijanskom. Ali, ti ćeš razumeti rukopis onoga koji te strasno voli, i pogodićeš da je, sedeći sa tvojom knjigom, mogao misliti samo o ljubavi. U toj reči, prekrasnoj na svim jezicima, a ponajviše na tvom - amor mio - sadržan je moj bivši i moj budući život. Osećam da ovde postojim i da će me biti i posle smrti, a sa kojom svrhom - ti ćeš odlučiti. Ti si moja sudbina, osamnaestogodišnja žena, već dve godine van manastira: voleo bih da si tamo i ostala, ili da te bar nikada nisam sreo. Ali, kasno je za sve. Volim te, i ti mene voliš, konačno to kažeš i ponašala si se kao da je tako bilo, a to je za mene velika uteha u svemu. Ja osećam prema tebi i mnogo više od ljubavi i ne mogu da prestanem da te volim. Pomisli ponekad na mene kada nas Alpi i okean budu razdvajali - ali to se nikada neće desiti, dok god ti sama to ne poželiš. Bajron
Bolonja, 25. avgust 1819. ____________________________________________ Na nebu toliko ptica, a život samo jedan !
|
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Čet Avg 28 2008, 04:20 | |
| "A covek je fenomen,no kakav-ne zna niko, i cudesan van svake mere za poimanje. I steta je u svetu,prefinjen toliko, sto uzivanje greh je,greh nekad uzivanje. I sta je cilj covekov,retko da znade iko, al`bilo da je slava,moc,ljubav,il`imanje, put vodi te kroz zbrke i zabune,i kada do samog cilja stignes,smrt ceka te-i tada?"
Hvala
"Da,mi necemo lutati vise"
Da,mi necemo lutati vise u kasnoj noci ti i ja, i zalud srce ljubavlju dise i mesecina jos uvek sja.
Jer dusa krece vec iz grudi uz mac sto hrli sad u boj, za predahom mi srce zudi, i ljubav trazi kraj vec svoj.
I zalud noc sva voljenjem dise i zalud njoj ce uskoro kraj, nas dvoje necemo lutati vise uz mesecine blistav sjaj.
Džordž Bajron |
|  | | Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Ned Jul 12 2009, 18:20 | |
| UPITAN KOJE JE "porijeklo ljubavi"!
"Porijeklo ljubavi"! Ah,mene Zašto to pitaš, kad to dade Saznati se iz mnoge zjene: Videć' te ljubav živjet stade!
Želiš znat kad će kraj joj biti: Srce mi sluti, strepnja zna, Dugo će čeznut, suze liti, Al' živjet - sve dok živim ja.
|
|
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
http://youtu.be/CWvtnm-C6cA
|
|  | | Beskraj

Broj poruka: 101122 Godina: 35 Location: Na pola puta sreci Humor: Uvek nasmejana Datum upisa: 20.03.2009
 | Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Ned Jul 12 2009, 18:20 | |
| ATENSKA DJEVO, PRIJE NEG SATI
Živote moj, volim te
Atenska djevo, prije neg sati Rastanka dođu, srce mi vrati, Ili ga, jer mi ode iz grudi, Zadrži, i sve što ti nudi! Odlazim, čuj moj uzdah i bo,
Živote moj, volim te
Tako mi tvoje nemirne kose Što egejski je vjetrovi nose, I obrva što crne rube Nježno ti lice te ga Ijube, I zjena kao u srne, o,
Živote moj, volim te
Tako mi usni tih koje žudim I struka tvoga za kojim ludim, I ovog cvijeća što o sreći I Ijubavi zna reć' što reći Riječ ne zna; bilo dobro, zlo,
Živote moj, volim te
Atenska djevo, valja se nama Rastati, misli na mene, sama. Prem' Istambul me zove tog trena, Srce mi, dušu uze Atena; Uvijek ću tebe voljet! Znaj to!
Živote moj, volim te
|
|
____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Ned Jul 19 2009, 20:56 | |
| KAD JE NA LETA MNOGA...
Kad je na leta mnoga trebalo,placuc nemo i srca slomljenoga, da se rastanemo, bledilo tvojih obraza i tvojih usana led jasno mi,jasno predskaza nesrecnih godina sled! Jutarnja rosa sto pade ledena na me sa granja nagovestaj mi dade danasnjih osecanja. Prekrsi sve sto rece,slavna si sad-al cime?Stid me zbog tebe pece kada ti spominju ime. Ja cujem,kad pomenu tebe,mrtvacka zvona,i lako stresem se,srce zazebe: zasto te voleh onako? I ne slute za nas dvoje oni sto tebe su znali:dugo ce,dugo moje srce za tobom da zali. U potaji smo se sreli,u cutnji sad jadujem dane:sto srce ti zaborav preli? Sto duh tvoj da me obmane? Ako se ikad ja i ti na svetu jos sretnemo,kako cu pozdraviti tebe? -Placuci nemo. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Ned Jul 26 2009, 18:35 | |
| "]Maid of Athens, ere we part
Maid of Athens, ere we part, Give, oh, give back my heart! Or, since that has left my breast, Keep it now, and take the rest! Hear my vow before I go, Zoë mou sas agapo.
By those tresses unconfined, Wooed by each Aegean wind; By those lids whose jetty fringe Kiss thy soft cheeks' blooming tinge; By those wild eyes like the roe, Zoë mou sas agapo.
By that lip I long to taste; By that zone-encircled waist; By all the token-flowers that tell What words can never speak so well; By love's alternate joy and woe, Zoë mou sas agapo.
Maid of Athens! I am gone: Think of me, sweet! when alone. Though I fly to Istambol, Athens holds my heart and soul: Can I cease to love thee? No! Zoë mou sas agapo. [/td][/tr][tr][td colspan="2"] [/td][/tr] ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Pon Avg 24 2009, 18:40 | |
| Djaur
Pogled viri ispod kamilavke Pun uzasa - nepogodne slike. Crne oci u zgaslom plamenu O prosastom govore vremenu - I prem boje nisu navek jedne, Mnogima su nemilo-pogledne, A groznijeg moze l' biti cara, Nego koj' cutec dusu, srce para.- Nesagibim i duh vele jaki, Nadmocnije pogled javlja svaki! Ko sto s' zaman ptica letit sili Gled kad zmije moc joj uzme krili: Hrabrost i moc drugi gube tako Kroz gledanje njegovo opako, Ako samog kaludjer ga sretne, Pol' ustrasen tek na stranu letne - A njegovih crtica smejanje I na druge prenosi kajanje. Reko s' smeje, a kat to ucini, Bas se onda vidi u istini Da na podsmev svojim jadom cini. Kako l' drhce bledilo usana! Ko da j' mu kraj mu dotrajao dana, Ko da briga, koja njega muci, Od smejanja sasvim ga odluci. I tako je: veselja uzasna Ne isticu iz srdasca jasna. A jos grdje b' ispitivat bilo, Cim bi s' lice tako razvedrilo, I casi mu crte ne zbrisase, No sa jasnim mracne izmesase; Nit ga svasvim ostavise boje, Pored greha, kojih toliko je On imao, za mladosti svoje. U njim vidi tek bezdelje mnogi, Koje sledi njegov udes strogi, Slavan porod al ispitatelji Uvidjaju, i duh njegov velji, I da j' sve to bas kod njega bilo, Pa sad tugom, jadom odletilo, To tek prostom ne b' stvorenju dano Za te dare da bude izabrano; I uzvisen strah neki obuzme, Koj' o tome razmisljati uzme: Nuz kolebu kojoj krov opo je, Nece zdrzat putnik stope svoje, Ali kule, sumna razvalina, Mada jedna jos stoji zidina, Zove oko s uzasnih milina. Komad stuba u vencu brsljana, Gordo zbori o prosastih dana.
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Pet Sep 04 2009, 17:58 | |
| Redovi napisani na jednom peharu načinjenom od lobanje
Ne boj se - i znaj da je moj duh još uvek sa mnom; Jedina lobanja ja sam iz koje - mada se pije, - Nasuprot glavama živim u ovom svetu tamnom, Ma šta isteklo, ništa nikada glupo nije. I ja sam živeo kao i ti; i voleo i pio, I umro: nek se zemlja odriče kostiju mojih; Ti toči; mene nećeš okružiti, ma htio; Usne su crva uvek odvratnije od tvojih! Jer bolje je u sebi nositi sokove skupe No blatnom gojiti crvu naraštaj glibav i sluzav; Bolje je nuditi redom uzevši oblike klupe To piće bogova, nego hranu za porod puzav. Tu, gde se nekad, možda, moj duh pun snage sjao, Kroz druge opet moja nek blesne sadržina; Kad je već iz glava naš mozak izčezao, Kakvu bi mogli naći zamenu bolju od vina? Dok možeš, pij, jer ko zna? - Možda će buduće pleme Kad ti, i tvoji kao ja budete mrtvo ime, I tebe spasti jednom iz krila zemlje neme, I s mrtvim stihove plešće i pirovaće s njime. Što ne? kad naše glave u kratkom danu života Toliko malo mogu koristi da nam pruže, Pošto ih poprave crvi, i blatna spremi toplota, Za njih je sreća ako bar tako nečemu služe.
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Čet Okt 01 2009, 21:11 | |
| JEDNOJ GOSPI upitan zbog cega napuštam Englesku u proljetKad Covjek, istjeran iz Raja, Za casak zasta pokraj vrata, Svaki ga prizor bivšeg sjaja Nagna klet' kob što mu je data.Al' iduc kroz daleke kraje, Nauci snosit grijeh svoj prijek; Tad drugo vrijeme cu mu vaje, U radu svome nade lijek.Tako ce, gospo, sa mnom biti, Ne smijem vidjet car vaš, jao: Dok krzman, uz vas, necu kriti, Uzdišem zbog sveg' što sam znao.Mudriji bit ce bijeg moj taj Od napasti što vreba samo; Ne mogu gledat u svoj raj Bez želje da ne živim tamo. ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: [spoiler]Lord Byron[/spoiler] Ned Nov 15 2009, 19:49 | |
| SUNCE SVIH BEZ SNA
O tužna zvijezdo, sunce svih bez sna! Što iz daljina suzna treptiš sva, Što u noć sjaš al' ne goniš tim mrak, O kakve davne sreće ti si znak!
Tako sja prošlost, svjetlost sveg' što minu, Što blistava je, al' nema toplinu; Zuri u tami Bol u sjaj tvoj blijed, Jasan, al' dalek - čist, al' kao led! ____________________________________________ Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno. Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog. 'Moja je krv moj put do tebe'
|
|  | | | | [spoiler]Lord Byron[/spoiler] | |
|
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| | Ko je trenutno na forumu | Imamo 23 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 23 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 92 dana Sre Mar 03 2010, 21:28
|
| Flag counter |  |
|
|